donderdag 17 september 2015

Beeldcapsule 2115Met het project "Beeldcapsule 2115" wil het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) samen met 27 media- en erfgoedorganisaties de unieke verzameling aan audiovisueel archiefmateriaal in Vlaanderen onder de aandacht brengen en de noodzaak aankaarten om er zorg voor te dragen.

Iedereen kan op www.debeeldcapsule.be 5 tijdsbeelden kiezen uit een selectie van filmpjes. De 5 meest gekozen beelden komen in de Beeldcapsule 2115 terecht.
De VRT, alle regionale omroepen en verschillende musea en archieven werken mee aan het project. Op de site staan "authentieke beelden van het leven in Vlaanderen uit de afgelopen eeuw". Veel beelden dreigen echter verloren te gaan, omdat ze nog op oude dragers staan. Duurzame, digitale opslag is volgens het VIAA van cruciaal belang.

Ook Borgerhout staat in het lijstje: een ATV filmpje over de vondelingenschuif in de Helmstraat. Motivering:

In de 21ste eeuw is een vondeling uitzonderlijk en krijgt dit heel wat media-aandacht.
In 2015 worden kinderen niet meer op de trappen van een klooster achtergelaten. Toch zijn er soms nog vondelingen. De Antwerpse hulporganisatie ‘Moeders voor Moeders’ richtte in 2000 een vondelingenschuif op. Hier kunnen radeloze moeders hun baby veilig achterlaten. Dit leidde tot heel wat maatschappelijk debat: is de schuif barbaars of redt ze juist levens? Hoe zullen we over 100 jaar met ongewenste zwangerschappen en kinderarmoede omgaan? Waar kunnen moeders in nood dan terecht?

Filmpje bekijken? KLIK

foto: Erwin Snelders

Geen opmerkingen: