zaterdag 17 oktober 2015

Dark End of the Street


Het is een beetje een vergeten hoekje op deze blog: de Mariabeelden in de Borgerhoutse straten. Tijd om er weer eens aandacht aan te besteden.

Deze (de 'Moeder van Smarten', die ooit in een nis van het hoekgebouw Sint-Marcusstraat en Tabernakelstraat werd geplaatst) is er één waarover ik al eerder over schreef (in het jaar des Heren 2009) en ik achterhaalde zelfs ooit een foto uit 1924 van dezelfde plek.

De gespecialiseerde website De Verbeelding is na een pauze weer actief én raadpleegbaar en zij schrijven dit:

De 'Moeder van Smarten', die in een nis van het hoekgebouw Sint-Marcusstraat en Tabernakelstraat werd geplaatst, is er een van een specifiek type, het is een 'Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën'.
De zeven zwaarden die Maria's hart doorboren alluderen op de zeven droeve momenten uit haar leven. Samen met de zeven blijde momenten vormen deze de veertien mysteries van de Rozenkrans.


Niet alleen voor Borgerhout is dit gevelbeeld van een unieke voorstelling, maar voor héél Antwerpen. Vroeger kwamen in de brede omgeving van de Minderbroederskerk (Mutsaardstraat; nu Academie) meer van zulke zeven weeënvoorstellingen voor. Ze zijn allen verdwenen en/of omgezet naar minder aangrijpende Mariabeelden zonder zwaarden.


Het historiserende gevelbeeld van het
Rockoxhuis in de Keizerstraat, omstreeks 1921 vervaardigd, nam deze eeuwenoude devotie als aandenken weer op. Hier werd wel geopteerd voor maar één zwaard.

Geen opmerkingen: