woensdag 2 december 2015

Prins KardinaalDe woorden Borgerhout, bier en brouwerijen beginnen alle drie met een 'b', en dat is niet voor niets. Ze vormen al eeuwen een soort van drie-eenheid. Op deze blog zijn er al veel biergerelateerde zaken gepasseerd, van ordinaire bierstekers, tot mouterijen via echte brouwerijen tot de onvermijdelijke randgevallen.

Tegenwoordig is zowat de hele biermarkt in handen van mastodonten als InBev, maar gelukkig bestaat er zoiets als een tegenreactie: de microbrouwerij. Een microbrouwerij (of ambachtelijke brouwerij) is een brouwerij die een zeer beperkte hoeveelheid (lekker!) bier produceert. Ook in Borgerhout hebben we er één: Cabardouche (website).

Op het bovenste plaatje zien we reclame van een ambachtelijke brouwerij, voordat dat zo genoemd werd. Het is trouwens een stoombrouwerij (dat is een brouwerij die voor het aandrijven van de machines en het verwarmen van de brouwketels gebruikmaakt van stoom. Dit type brouwerij komt in onze contreien voor vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw).

A. De Ridder was de grote man, en de naam van de zaak was Prins Kardinaal, gevestigd in de Helmstraat nummer 14. Dat is ongeveer op de plaats van de foto, aan de rechterkant van de straat.

Er is geen spoor meer van te bekennen. De laatste resten zijn waarschijnlijk verdwenen bij de verbreding van dit stukje straat.

1 opmerking:

Koen H zei

En leuk nieuws: de reuzenvzw gaat in zee met Cabardouche - we ontwikkelen samen een reuzenbierke! Dat is pas dubbel in Borgerhout :-)