donderdag 26 februari 2009

Gemeentefeesten Anno 1936


We hadden het eerder al over de kunstenaars die onze wijk met hun aanwezigheid kleuren en kleurden. Ook Alfred Ost was één van hen. Hij vestigde zich na de Eerste Wereldoorlog in Borgerhout. We kwamen hem hier eerder tegen omdat hij onder meer de houtskooltekeningen in de centrale gang van het Xaveriuscollege aan de Collegelaan op zijn naam heeft staan.

Voor de Eerste Wereldoorlog, en dus voordat hij in Borgerhout verbleef, tekende hij veel kermissen, dieren en bedevaarten. Die vrijheid-blijheid verloor hij echter grotendeels tijdens de oorlog wanneer hij in Nederland voor noodlijdenden en krijgsgevangenen zorgde.

In 1936 schoof hij die tristesse even aan de kant en herhaalde zijn thema’s van voor de oorlog voor deze affiche ter gelegenheid van de Borgerhoutse Gemeentefeesten. Op de affiche beeldde hij de stoet af die op die dag uitging. De man rechts op de affiche geeft aan wat er zo nog op het programma stond: “Die edele zegkunst”. Op de achtergrond zie je het gemeentehuis (nu districtshuis) van Borgerhout.

Affiche en informatie: Waar is de tijd, nr 33, 1999. collectie André Decommere
Aanvullende informatie: Alfred Ost op wikipedia.org

2 opmerkingen:

Geert zei

leuk artikeltje en dat zeker in het Alfred Ostjaar.

Hans H zei

Ik zei nog tegen Jan, ´t is Alfred Ostjaar, zou je er niet eens een stukje aan wijden? :)