donderdag 5 november 2009

Daar op die hoek

Het staat nu wat opgesloten tussen de huizen en je bent er voorbij voor je er acht op slaat, maar het appartementsblok op de hoek van de Ferdinand Berkmansstraat en de Vinçottestraat is best een pareltje van Art Deco. Hier nog in ongerepte staat en wat vervormd door de lens te bewonderen in zwart en wit.

"Massieve baksteenbouw met contrasterend gebruik van natuursteen", zo laten we ons vertellen. De trapzalen zijn versierd met glas-in-loodramen. Mochten er lezers zijn die een appartement betrekken in dit gebouw: wij kijken uit naar een binnenfoto.

Foto uit de collectie van Hendrik Roelandt
Intelligente opmerkingen gebaseerd op de informatie van de inventaris bouwkundig erfgoed

1 opmerking:

Miguel zei

Inderdaad een pareltje. Spijtig dat het gerenoveerd is zonder oog voor detail, of meer vermoedelijk met een te beperkt budget. Vergelijk de oorspronkelijke driedelige houten vensters met fijne horizontale indeling met de standaard PVC vensters met hun veel te dikke profielen. En de oorspronkelijke betonnen balustrade met de veel te moderne metalen die er nu is. Beschermen, en als er eens wat geld over is terug in de oorspronkelijke staat brengen zou ik zeggen. Trouwens PVC vensters zijn bijna altijd een architecturale ramp bij renovatie. Let maar eens op de vele gebouwen die gebouwd zijn voor 1965. De gebouwen hadden oorspronkelijk dikwijls ijzeren vensters, met de zo typische ragfijne profielen die perfect passen in het gevelbeeld. ( vb. Turnhoutsebaan 1. ) Vervang NOOIT ijzeren vensters, plaats er dubbel glas in en vergeet gewoon dat de profielen niet thermisch geisoleerd zijn, dat is heus geen ramp !