woensdag 7 december 2011

Jos. Thijssen-Peeters




Een vraag die in onze mailbox viel. Het gaat over de aannemer Jos. Thijssen-Peeters, en het is een vraag die ik niet kan beantwoorden. U wel?


Beste,


Ik zoek informatie over een inwoner van Borgerhout: Jos. Thijssen-Peeters (of Thyssen-Peeters). Hij woonde minstens tussen 1910 en 1918 aan de Carnotplaats 30 (huidig Laar), vandaag het adres van de B&B Couchecouche, maar misschien is het huisnummer sindsdien gewijzigd. Dit pand uit 1907 is namelijk door Jos Bascourt ontworpen voor Alphonse De Boeck-Verhofstede. Thijssen-Peeters moet een aannemer, een bouwpromotor of een vastgoedinvesteerder geweest zijn. Hij liet vanaf het einde van de 19de eeuw een groot aantal burgerhuizen bouwen, eerst in de Seefhoek, later in de betere buurt van de Markgravelei – Jan Van Rijswijcklaan. Tussen 1908 en 1914 bouwde hij uitsluitend met Gustave Fierens als architect, wat in totaal een twaalftal voorname burgerhuizen opleverde. Is deze persoon bij jullie bekend, en weten jullie iets meer over zijn afkomst of beroepsbezigheden?


Vriendelijke groeten,


Jo Braeken erfgoedonderzoeker


plaatje uit Bouwen door de eeuwen heen, deel 3nd

2 opmerkingen:

Miguel zei

Bent u zeker dat het huis gebouwd werd voor een zekere Alphonse "De Boeck" en niet "De Bock".
Mevrouw Victor De Bock-Schilders is tot haar dood en de openbare verkoop (ik denk een 10 tal jaren geleden ?) eigenares geweest van dit pand alsook haar eigen woonhuis op de Kattenberg 25 en een huurhuis gelegen Milisstraat 88. Ik vermoed dus dat er inderdaad een hernummering heeft plaatsgehad en dat u op zoek bent naar de eigenaar van een ander pand dan dit.

Gilbert De Boeck zei

Het huis is destijds gebouwd voor mijn overgrootvader, Alphons de Boeck Verhofstede, arts en ondernemer. Mijn vader heeft zich tijdens de Tweede Wereldoorlog nog enkele dagen verschuild in het huis op de vlucht voor de Duitsers. Ongeveer 8 jaar geleden hebben wij het huis nog gezamenlijk bezocht. Het wapen van De Boeck is nog aanwezig als vloerdecoratie op de begane grond.