woensdag 10 december 2014

De trek naar de stad



Stadsschepen voor middenstand Koen Kennis (N-VA) wil dat een extra belasting geheven worden op imago verlagende winkels. De schepen denkt dan aan onder meer belwinkels, internetcafés, nachtwinkels, videotheken, club-vzw’s, shisha-bars, wedkantoren, seksinrichtingen…"En hoe minder die belasting opbrengt, hoe beter." voegt de schepen er nog aan toe. De voorzitter van Jong VLD Antwerpen Anthony Pierards noemt dit een vorm van verdoken racisme: “Het zijn vaak mensen van allochtone afkomst die dergelijke zaken uitbaten. We zouden deze vorm van ondernemen net moeten aanmoedigen omdat ze hebben gekozen om actief te participeren in de Belgische economie.” De jonge liberaal heeft een punt.

Twee jaar geleden, wat gaat de tijd snel, liet ik hier de naam van Doug Saunders vallen. Deze Canadese journalist is in alle continenten de migratie gaan bestuderen. De conclusies staan in zijn boek 'De trek naar de stad'. Een van zijn besluiten is dat de mensen die migreren over de lijn genomen dynamisch zijn en gedreven. Die mensen nemen hun lot in eigen handen en proberen hun leven te verbeteren. Hij geeft twee voorbeelden vanuit onze buurlanden. De Bengalen in Engeland die kleine curry restaurantjes begonnen en die erin slaagden om hun economische situatie aanzienlijk te verbeteren. Zij dragen bij tot de sociale zekerheid en hun kinderen lopen school en behalen diploma's. Daarentegen is Saunders ook Turken gaan bezoeken in Duitsland. Zij worden plat geslagen met een overreglementering en zij alsook hun kinderen blijven steken in de armoede. 

Het stadsbestuur zou beter deze initiatieven van nieuwkomers begeleiden en zorgen dat deze beginnende ondernemers versterkt worden en mettertijd binnen een reglementair kader kunnen opereren. Zodat zij ook kunnen bijdragen aan de welvaart van onze stad. Het alternatief is dat er over zoveel jaren een aantal haveloze bejaarden moeten leven van uitkeringen. Wij hebben in deze stad mensen met een visie nodig. Ik zei het al twee jaar terug, het boek van Doug Saunders zou verplichte lectuur moeten zijn voor stadsbestuurders.

Foto's: Winkel op de Gitschotellei. De rechterkant is een supermarktje, de linkerkant is een nachtwinkel. ’s Avonds gaat de ene deur dicht en de andere open. En ’s ochtends andersom. De ondernemer is een Sikh.

Titel = boek

Geen opmerkingen: