dinsdag 29 november 2011

Kunst en Vermaak

















Kunst en Vermaak Borgerhout, een club waar ik niet veel over weet. Alleen uit een interview met Willem De Meijer (o.a. medeoprichter van het Algemeen Nederlands Zangverbond) heb ik er ooit iets van vernomen. Via Joost Florquin (Ten Huize Van, 1978):



U bent de organisator van de volkszangavonden. Waar began (sic) dat en waarom begon u daarmee?



"Dat ontspanningsleven zocht ik hier in Borgerhout bij de kring Kunst en Vermaak. Ik werd daar zeer actief en wilde om te beginnen de naam al veranderen en er Dietse trekvogels van maken of toch iets met Diets. Maar het bestuur zei: Wij zijn geen vogels maar kunst-en-vermakers en het woord Diets zullen onze mensen niet verstaan. Ik heb er dan ‘Meer vermaak dan kunst’ van gemaakt, maar in elk geval is deze actie het vertrekpunt en de stootkracht geweest van de gehele zangactie en ook van de latere VIaams Nationale Zangfeesten."



De Vlaemsche Bard Willem De Meijer heeft een standbeeld in het Te Boelaerpark. Op 22 juli 1983 overleed hij. De begrafenisdienst vond plaats in de Peperbus ("die voor de gelegenheid geheel volliep", toen blijkbaar al uitzonderlijk), en het haalde zelfs de kranten. BeVlaNa (bekende Vlaams-nationalist) Vic Anciaux zat in de zaal.



Van boven naar beneden: iets van de kunstkring gevonden op internet, plaatje 2 en 3 uit de collectie van Leen Ooms, onderste foto door Jef Neefs

1 opmerking:

Erik zei

Wist-ja-datje:
Toen ik in 1972 soldaat werd (kazerne Baron Michel in Mechelen) kregen de soldaten zangles van Willem. Zo heeft hij ons oa het liedje Rozemarijntje Rozenmond aangeleerd. Stel je voor een zaal vol soldaten en allemaal maar zingen ...