zondag 4 april 2010

Volksverheffing




Vroeger woonde Hendrik Conscience in Borgerhout, de man die zijn volk leerde lezen. Willem De Meyer - de man die zijn volk leerde zingen - woonde ook al hier. Het Borgerhoutse volk mag van geluk spreken.

Willem De Meyer (1899-1983) - medeoprichter van het Algemeen Nederlands Zangverbond - woonde aanvankelijk in de Verzoeningsstraat, later in de Lode Van Berckenlaan. Wie geïnteresseerd is in De Meyer, Borgerhout, de Vlaamse (zang) Beweging in het interbellum én in de naoorlogse periode verwijs ik naar een zeer uitgebreid interview met hem uit 1964 (klik).

Hier zien wij zijn monument in het Te Boelaerpark. In oktober 2008 adviseerde het district dat het monument niet behouden hoefde te blijven wegens 'geringe beeldkwaliteit' maar dat advies is tot op heden niet opgevolgd. Zijn graf vindt u op het Schoonselhof.

Foto's: Jef Neefs

1 opmerking:

Geert zei

Er werd direct een tegenadvies door de cultuurraad uitgebracht.
Dit beeld is geschonken door vele Borgerhoutenaars na een geldomhaling.
De kunstenares is May Claerhout. Haar werken sieren oa diverse Antwerpse metrostations zoals Opera, Van Edenplein en tot in het Europees Parlement als geschenk van België. Dus minderwaardige kunst is moeilijk te omschrijven..