vrijdag 30 oktober 2009

Jozef Posenaer (1876 - 1935)




In de rubriek Vergeten-Kunstenaars-Waarnaar-Een-Straat-Is-Vernoemd: kunstschilder Jozef Posenaer. Hij werd geboren in Antwerpen op 23 november 1876, en stierf in de Kroonstraat in Borgerhout op 29 januari 1935. Hij schilderde vooral landschappen, figuren en decoratieve panelen. Zijn opleiding kreeg hij aan de Academie van Antwerpen (waar hij later leraar werd), en aan het NHISKA (Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten, Antwerpen). Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij in Nederland (meer bepaald op Walcheren, in Zeeland). Posenaer was ook secretaris van de kunstkring Als Ik Kan.

Zijn sterfhuis staat zoals gezegd in de Kroonstraat, en het is voorzien van een gedenksteen. Het pand staat trouwens in de inventaris van het VIOE. Extra-muros is er een straat naar de schilder genoemd, en zijn graf is nog te bezoeken op Silsburg.

Foto's: Geert Janssens.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Wij bezitten een 7-tal schilderijën van Jozef Posenaer. Iemand interesse?
Reageren kan op mijn blog: http://gidsjoris.skynetblogs.be
Opperbeste groetjes.

Unknown zei

Beetje bij beetje kom ik meer te weten over de familie Posenaer... Hett Esperanto-Fonds Cesar Vanbiervliet heeft een album van Maria Posenaer met foto's, postkaarten... (www.esperanto-kortrijk.info). Ik heb dit album gescand en ben nu bezig met de beschrijvingen. Maria Posenaer woonde voor WOI in de Kroonstraat, ik vermoed dus dat zij een dochter van Jozef is. Zij is tijdens WOI naar Nederland, later naar Engeland uitgeweken. In Engeland is zij getrouwd met ene Robert Elworthy. Haar moeder was in België gebleven; zij had ook een broer Felix in Engeland. Na de oorlog is zij in de Gezondheidslei in Sint-Mariaburg gaan wonen. Voor en na de oorlog was zij een belangrijke figuur (en bijna de enige vrouw) in de Antwerpse Esperanto-kringen. Zij moet ook enige feministische activiteit gehad hebben.
Elke bijkomende informatie (o.m. geboorte- en overlijdensdatum) is welkom. (roland.rotsaert(a)gmail.com)