donderdag 19 november 2009

Vergeten verleden



Borgerhout was vroeger een zwaar katholieke en Vlaemschgezinde gemeente. Op dat vlak is er gelukkig veel veranderd. Het godsdienstige gedeelte is nog goed merkbaar in het straatbeeld (kerken, heiligenbeelden), het nationalistische is iets minder herkenbaar. De nadruk van dat laatste lag vooral op een overdreven aandacht voor de Guldensporenslag van 11 juli 1302, tot op heden overigens nog altijd het laatste roemruchte wapenfeit der Vlaemingen.

Wij zagen al eerder een Jan Breydel in de Kroonstraat, en deze week waren we ook even in de Guldensporenstraat. Er zijn meer straatnamen aan die slag gewijd, maar veel mensen zullen die wellicht niet meer direct herkennen. Zo hebben we hier bijvoorbeeld ook nog de Zwarte Leeuwstraat, de Kortrijkstraat, de Bijlstraat, de Goedendagstraat en het Groeningerplein. Voor wie zijn vaderlandse geschiedenis niet meer helder voor ogen heeft: op de Groeninger Kouter bij Kortrijk werd indertijd met bijl en goedendag (een instrument om iemand de kop mee in te kloppen, dus) korte metten gemaakt met alles wat Franstalig was. "Wat Walsch is, valsch is, sla dood!", u weet wel.

Ter illustratie bij deze korte historische opfrissing twee foto's van het Groeningerplein. Toen en nu, waarbij u er rekening mee moet houden dat de nu foto genomen werd in 1995.

Foto's: Yves Lemmens.

Geen opmerkingen: