zondag 30 maart 2014

Onze lieve Vrouw van Vlaanderen: tweede deel


In het eerste deel over de Onze Lieve Vrouw op de hoek van de Lanteernhofstraat en Luchtvaartstraat stond een beschrijving van het kapelletje. Het werd geschreven door Ferdi Van de Vijver. Het beeld heeft zijn eigen 'Beeldenstorm' meegemaakt. Kuno Van Eynde, eigenaar van de grond, deed toentertijd het relaas ervan in buurtkrantje ’tVliegerke. 

“Op 23 april 1982 werd het beeldje in twee gebroken door een onbekende - in het bijzijn van mijzelf en een gebuur!  De dader kon ontkomen met zijn brommer; mijn buurman kon hem nog bij de slip van zijn vest vastgrijpen, maar hij kon hem niet houden en weg was de schuldige. Op 20 augustus werd het geplakte beeld teruggeplaatst. Het litteken is nog steeds te zien. (…)

In april 1995 werd de muur, de nissen en het beeld afgespoten en bewerkt met een waterwerend middel, met als bijkomend gevolg dat de voeg nog meer zichtbaar werd. (…) Twee restaurateurs werden erbij gehaald om de mogelijkheid te onderzoeken hoe de voeg kon weggewerkt worden en of het beeld kon geschilderd worden. Dit laatste is wel mogelijk maar dan moet het beeld alle jaren een beurt krijgen. Komt daarbij nog dat het werkstuk zijn patina zou verliezen, wat natuurlijk niet wenselijk is. Met te schilderen zou trouwens de voeg toch terugkomen. Dus maar niet schilderen.” 

Op dit moment staat het huis leeg. Het is niet duidelijk wat de toekomstige eigenaar met dit kapelletje gaat doen. Maar het zou erg jammer zijn moest het verdwijnen. 

Titel = lied

Geen opmerkingen: