vrijdag 22 augustus 2014

Keep watching the skies
Op het dak van het Technisch Instituut Borgerhout verschenen vroeg 'jaren '70 deze antennes.
Het betrof een ontvangstinstallatie die het mogelijk maakte om audiovisuele signalen op te vangen die door satellieten werden uitgezonden.

"En dan?" hoor ik u denken... Wel, we spreken dus over vroeg jaren '70, toen we nog schrik hadden van computers (en recente voorbeelden geven onze voorouders wel gelijk), we enkel Brussel Vlaams kenden en nog niet iedereen een vaste telefoon had. Het waren andere tijden.

Had ik trouwens al gezegd dat de installatie werd gebouwd door leraars en leerlingen van den TIB?
Niet alleen dat, maar de enige vergelijkbare - en technisch blijkbaar inferieure - installatie bevond zich in het KMI. Wat er met deze installatie is gebeurd, daar hopen we het antwoord op te vernemen.


En ik weet nu ook al dat één of andere zuurpruim zal zeggen dat Borgerhout nu vol satellietontvangers staat.

Titel : komaan...

Bron en foto : Nieuwsblad, 1972 of daaromtrent.

1 opmerking:

Miguel zei

Inderdaad "inférieur". Op de vierde verdieping van het gebouw,waarvan ik de letter niet meer weet, maar dat aanpaalde aan de C-blok, waar de antenne op het dak stond, stond de technische installatie die bij de antenne hoorde. Daar hing ook een foto van Armand Pien, van toen hij daar op bezoek was, met zijn woorden : " Wat we in Ukkel niet kunnen, kunnen we in Borgerhout". De installatie zou ontmanteld zijn omdat het frequentiegebied en/of modulatietechniek die ze aankon niet langer gebruikt werd. Ondertussen is de hele school al jaren ontmanteld, maar daar heb ik nooit de reden van gekend ; het klassieke verhaal van fusies en sluitingen zeker. Zeggen dat den TIB ooit eigenaar is geweest van De Roma, inclusief de 15 appartementen, en grootse verbouwplannen had, met een hoofdingang op de Turnhoutsebaan.