vrijdag 3 oktober 2008

Monumentaal Borgerhout (1)



Wie kan zich nog de briefjes van 100 Belgische frank herinneren ? Het was versierd met het portret van de Brusselse architect Hendrik Beyaert, één van de meest toonaangevende architecten in de 19de eeuw. Samen met een Antwerpse collega Frans Baeckelmans maakte hij in 1883 het ontwerp voor een parochiekerk van de nieuwe Sint-Jansparochie in Borgerhout. De imposante neoromaanse kerk werd in 1890 gebouwd en kreeg om haar opvallende toren met kegelvormige spits de bijnaam Peperbus.


Iedereen die Borgerhout voorbij rijdt kent die Peperbus. Een heel pak minder mensen ging de kerk ook binnen. Het is nochtans de moeite. De donkere kerk heeft een zeer sfeervol en mooi afgewerkt interieur. Ooit gelet op het prachtige hek dat het voorportaal van de kerk afsluit ? Niet verwonderlijk dat de kerk in 1987 als monument werd beschermd. Voor eeuwig en altijd. Nu nog de centen om het te restaureren.


Info en foto van mijn favoriete site.

2 opmerkingen:

Hans H zei

U ziet: een nieuwe medewerkster. Speciaal voor de inhoudelijke stukken. Het slappe gezever blijf ik voor mijn rekening houden.

Marysol zei

Weer iets waar we fier op kunnen zijn. Die prachtige kerk gemaakt door een zeer vooraanstaande meneer, en MIJN buurvrouw die er zo veel van weet en haar kennis wilt delen.