maandag 18 mei 2009

Van vlees, bloed en natte-vingerwerk



Je ziet runds- & varkensbeenhouwerij Daghelinckx.

Tot het tegendeel bewezen wordt gaan wij ervan uit dat deze gevestigd was op de Turnhoutsebaan. (Lees: We hebben er eigenlijk geen flauw idee van...)

Over deze beenhouwerij hebben we niets zinnigs te vertellen. Daarom zoomen we graag verder in op de familie Daghelinckx.

De eerste (en enige) Daggelinkcx die we tegenkomen, is Joseph. Al zijn nazaten heten Daghelinckx. Het was een echt beenhouwersgeslacht. Joseph was vleeshouwer en drager van de medaille St. Hélène, omdat hij in 1813-1814 nog gediend had in het leger van Napoleon.
Op de foto zien we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid opnieuw een Joseph Daghelinckx. Gezien zijn geboortedatum (augustus 1874) durven we schatten dat deze foto dateert van omstreeks 1920.

We kunnen het toch ook niet nalaten om iets te vertellen over één van de negen (!) kinderen van deze beenhouwer. Andreas Leonardus Daghelinckx (° april 1900) behaalde de bronzen medaille wielrennen op de Olympische spelen van Antwerpen in 1924.

5 opmerkingen:

Geert zei

hoi,
ik ben in contact met iemand die ene stamboom heeft van deze familie.
Maar de man op de foto heeft niet Josephus maar Joannes Adrianus Aldegondis Daghelinckx. Zijn vrouw is Maria Lyssens.
Meer info volgt...

simon zei

Verschoning!

Natuurlijk is het niet Joseph maar Joannes Adrianus Aldegondis Daghelinckx; geboren op 28-08-1874 te Borgerhout. Hij trouwde op
17-11-1894 te Borgerhout met Maria Lucia Lyssens, zij is geboren op 26-12-1875 te Borgerhout.

Weet jouw bron misschien waar deze beenhouwerij gevestigd was?

Geert zei

Hoi,
geen verschoning nodig zene....
mijn bron heeft mij dit ook al gesteld maar we zijn op zoek.

Geert zei

hoi,
waarschijnlijk betreft het hier een pand op de Turnhoutsebaan alvorens hij een grotere winkel heeft geopend. Op de plek waar nu de reptielenwinkel is.

Geert zei

Het juiste adres is Turnhoutsebaan 326. Natuurlijk is de vraag of de nummering niet door de jaren teveel veranderd is geweest.
Steeds tot uw dienst....;