dinsdag 19 mei 2009

... als het brandt dan blussen wij het vuur



Vorige week zagen we nog de trots waarmee het brandweermateriaal werd geshowd op het Moorkensplein. Vandaag is er minder te vieren. Want brandweerlieden blussen branden en soms, heel soms, loopt dat mis. In 1934 was dat het geval bij een brand in den Bougie, de kaarsenfabriek die we op deze blog al eerder tegenkwamen.

Het was de tweede keer dat Den Bougie uitbrandde. De eerste keer was in 1894. In 1956 zouden de vlammen opnieuw toeslaan. Trouw aan de regels van de inflatie was dat ook de grootste brand. Alle korpsen, alle brandweerlieden en alle materiaal beschikbaar in de drie Antwerpse brandweerkazernes werden ingezet om de kaarsenfabriek en de omliggende woningen van de vlammen te redden. Bij deze brand werd de elektriciteit in de buurt afgesloten, waardoor iedereen, juist ja, aan de kaarsen moest voor de verlichting. Die brand betekende ook het vervroegde einde van de fabriek. Meer details leest u in het onderste artikel. Klikken = groot.

In 1934 waren drie dodelijke slachtoffers te betreuren. Op de foto's zien we hun begrafenis, vier dagen later, op 26 juni 1934. De lijkkisten van de overleden brandweermannen worden op de Stenenbrug gevolgd door de gezagsdragers, collega's met rouwkransen, familie en symphatisanten.

Foto's: collectie Frank Cavens
Artikel uit den borgerhoutenaar van dec. 96

2 opmerkingen:

Ludo zei

Een van de drie brandweermannen die bij de brand van "den bougie" is gestorven was een nonkel van me, Sus Wils.

Unknown zei

Mijn overgrootvader is hier ook omgekomen. Hij was de vader van mijn oma: Julia Feyt. Zij heeft polio gekregen door WOII.