vrijdag 8 oktober 2010

De Potvliet, dit Le Vuylbeek








"De Potvliet, een beekje dat vroeger de grens tussen Antwerpen en Borgerhout aanduidde, kwam bij werkzaamheden aan de Lammekensstraat weer even boven"

Het Romeinse Rijk had natuurlijke grenzen, in casu bergen en rivieren. Zo leerden wij op school. Ook Antwerpen kent natuurlijke grenzen en één van die grenzen is de Potvliet.

De Potvliet verbindt de Herentalse Vaart met de Grote Schijn (afb. 1). Hij passeerde onder andere de Bougie en het Bleekhof, die hun afvalwater in de Potvliet loosden. Daardoor verdiende ze haar bijnaam Vuilbeek vast en zeker.

Ooit mooi meanderend in een welhaast pastoraal landschap (afb. 2) werd de vliet tussen 1868 en 1878 overwelfd en het terrein verkaveld. Nu herinneren alleen de straatnamen aan het verdwenen weidelandschap en grazend vee.

Fast forward naar 2001: Tijdens wegwerkzaamheden in de Lammekensstraat werd de overwelving blootgelegd (afb. 3) en wat bleek? Er stroomde nog steeds water door.
En toen werd de boel terug toegegooid..

Naar het schijnt zou in de kelders van de huizen die op deze grens zijn gebouwd, de overwelving nog zichtbaar aanwezig te zijn. Oudewijvenpraat of zijn er mensen die dit kunnen bevestigen?

Afbeelding 1: Ons Antwerpen: autobiografisch prentenboek van een stad in de Belle Epoque / Roger Binnemans en George Van Cauwenbergh.
Afbeelding 2: Atlas van Antwerpen / Roger Binnemans en George Van Cauwenbergh.(ed. 1975)
Afbeelding 3: Gazet van Antwerpen, 30 mei 2001. Deze foto is overgenomen van microfilm, vandaar de mindere kwaliteit.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik meen mij te herinneren uit lang vervlogen tijden toen ik in de lagere school het Sint-Norbertus onveilig maakte, was er een klas op het gelijkvloers waar een bult door heel de klas liep. Volgens de leerkrachten was dit de overkapping van de Potvliet. Of het nog altijd te zien is weet ik niet.

Erwin zei

Misschien moeten we dat eens navragen bij die school. Wie heeft er kinderen die daar school lopen?

Erik Es zei

Wat "anoniem" op 11 oktober 2010 schrijft klopt : Ik was van 1967 tot 1973 leerling van het Sint-Norbertusgesticht (ja dat heette toen nog zo (!)) en inderdaad die "bult" heb ik zelf ook nog gezien : een leraar heeft deze ooit getoond, al was het volgens mij in de kelder en dus niet in een klaslokaal. Erik Es.