woensdag 4 februari 2009

Grotesk


"Op de hoek van de Gijselsstraat met de Examenstraat in Borgerhout werd – in of net voor 1902 – een meer dan levensgrote voorstelling van Christus H. Hart aangebracht tegen de gevel van een toenmalige 'bewaarschool' (crèche).

Het witstenen beeld, vervaardigd door Jan Baptist Van Wint (1829-1906), was toen een van de eerste voorbeelden van dit iconografische type in het Antwerpse. Opvallend is de grote stralenkrans waarop het gedoornde hart wordt gepresenteerd, zeer merkwaardig zijn de stralenbundels die Christus' kruiswonden markeren (vnl. merkbaar aan de voeten).Technisch gezien werd de sculptuur uit (twee of drie) horizontale delen opgebouwd. Wat voor een verontruste kijker barsten kan tonen zijn in feite naden.

Beeld, voetstuk en console zijn geïntegreerd in de baksteengevel, het geheel is onder een in neo-stijl opgevatte witstenen baldakijn geplaatst. Verdwenen is de lantaarn, maar een grote smeedijzeren lichtarm laat nog iets vermoeden van het imposante van vroeger. Grotesk is wel die hedendaagse straatlamp, waarom moest ze nu net naast de overluifeling bevestigd worden?"

Tekst van De Ver-beeld-ing, foto van mezelf.

Geen opmerkingen: