maandag 9 maart 2009

Alles moet weg!


Morgen hopelijk in de kranten, maar wij kaarten het graag nu nog eens aan:

Het stedelijk vastgoedbedrijf AG Vespa verkoopt het oude gemeentehuis van Borgerhout, in de volksmond beter bekend als de Reuzenpoort. Eens te meer dreigt een cultuurhistorisch waardevol stuk Antwerps patrimonium over te gaan in privéhanden.

Het monumentale pand is een merkwaardig voorbeeld van de burgerlijke neoclassicistische stijl van de eerste helft van de 19de eeuw en een zeldzame getuige van de vroege verstedelijking van de randgemeente Borgerhout.

De stedelijke overheid liet dit monument decennialang vervallen. Lange tijd diende het de beroemde “reuskens” van Borgerhout tot onderdak en was er een heemkundige verzameling ondergebracht.

Kort na de Belgische onafhankelijkheid in 1830 maakte de gemeente - Deurne en Borgerhout vormden één geheel – plannen om het toen al oude Reuzenhuis aan de Turnhoutsebaan te moderniseren en er de zetel van het plaatselijk bestuur van te maken. Dit leidde tot een rel met de bewoners van Deurne en uiteindelijk, in 1836, ook tot een splitsing.

Het Reuzenhuis is een zeldzaam voorbeeld van een stijl die in Antwerpen en omstreken veel werd beoefend door de befaamde stadsbouwmeester Pierre Bruno Bourla, hoewel de gevel in zijn relatieve eenvoud “strakker” is dan de meeste van diens ontwerpen. Het dateert in ieder geval uit dezelfde periode als de Bourlaschouwburg en andere belangrijke Antwerpse monumenten.

Zonde!

2 opmerkingen:

Hans H zei

Omdat on-line stemmingen over bruggen, viaducten en andere stedenbouwkundige dinges op het moment nogal in de mode zijn, hiernaast een stemming over het Reuzenhuis. Dwingend stemadvies: "Ja". Wij gaan voor een Noordkoreaanse verkiezingsuitslag (100 procent).

Geert zei

Leuk om te lezen in de kranten en de vermelding van deze blog....