donderdag 27 augustus 2009

(Niet) de nieuwe vlag van Borgerhout


Eind 2008 lanceerde het district Borgerhout een oproep om een nieuwe vlag voor het district te ontwerpen. Die zou in 2009 in gebruik worden genomen. Het zal er niet van komen maar het ligt niet aan ons (daarmee bedoel ik de stad, het district, de Borgerhoutenaren en de ontwerper). Stefan Nieuwinckel, districtssecretaris, stuurde de redactie volgende reactie:

Einde 2008 koos een onafhankelijke jury een winnend ontwerp uit de ongeveer 30 ingestuurde ontwerpen. Marc Van de Cruys, die woont in Wommelgem en werkt in Antwerpen, was de winnaar. De districtsraad nam in zijn zitting van december 2008 kennis van de beslissing van de jury, en besloot het winnende ontwerp voor te dragen aan de minister, die zijn uiteindelijke goedkeuring moet geven. Net voor zijn afscheid als minister tekende Dirk Van Mechelen ook de 'wapenbrief' (met wapen en vlag van Borgerhout). Hij besliste wel de wapenbrief nog niet officieel aan het district te overhandigen. Nog niet alle districten hebben een ontwerp van vlag ingediend, en hij achtte het wenselijk dat alle wapenbrieven op hetzelfde moment aan de respectievelijke districten te overhandigen. Wanneer dit uiteindelijk zal gebeuren is moeilijk te voorspellen.
Bovenstaande vlag, kunnen we alvast meedelen, is dus niet het winnende ontwerp en niet de nieuwe vlag van Borgerhout. Welke het wel wordt, daarvoor klinkt vanaf nu tromgeroffel...

Vlagontwerp gevonden op Primastyle.com

3 opmerkingen:

Geert zei

De nieuwe vlag ja...... ze oogt mooi, modern en fris maar het zal wel wennen zijn.

ben-g zei

waarom moet ineens alles veranderen eigenlijk? Bang voor de fouten van het verleden? Was het vroeger minder goed? Of wat is er eigenlijk aan het gebeuren...

Geert zei

Dat dacht ik ook... en zeker als lid van de Heemkundige Kring wil je alles zo goed mogelijk bewaren.
Wat bedoel je met fouten uit het verleden? Dat het vroeger minder goed was kunnen we in ook in twijfel trekken.
Maar de gemeentevlag en - wapen moesten veranderen omdat Borgerhout op zich als gemeente niet meer bestaat. We zijn nu een district. Vermits dat een nieuw gegeven is, moet ook het wapenschild-vlag aangepast worden.
Het wapenschild van Borgerhout blijft gelukkig zoals het is bestaan. En werd als dusdanig terug zo voorgesteld. Wel met een toevoeging als link naar Antwerpen. En dit is het handje geworden. Ik zag liever een hand met de middenvinger rechtstaan maar kom wie ben ik...
Het voorstel om er een diamant op te zetten heeft het niet gehaald. Althans waren hier in Borgerhout vele diamantbedrijven genoeg. En zijn we niet de diamant aan de Antwerpse kroon?
Enkel de vlag is veranderd. Het voorschrift van de Hoge Raad van Heraldiek was dat het een inham in de vorm van een driehoek moest bevatten. Eigenlijk al lachend gezegd de Stad neemt zijn deel eruit. Ieder district heeft dat op zijn manier opgelost sommige zullen hun oude vlag teruggebruiken andere zoals Borgerhout dan weer niet.
De jury heeft eenparig na een zorgvuldige selectie de over gebleven voorstellen herbekeken en tot slot unamien het winnende ontwerp gekozen. Meer kan ik er nu nog niet over kwijt vermits er een afspraak telde dat de Antwerpenaar het nieuws mocht melden. Normaal gezien wordt de nieuwe vlag met een officiële viering voorgesteld dus ook receptie ;)