Een idyllisch plattelandstafereel: de Weversfabriekstraat in 1910. De straatnaam ontstond "in verband met de katoenspinnerij Phenix aan de Steenenbrug, opgericht door William Wood in 1824 welke onderneming rond 1867 een der voornaamste onze provincie was" (Prims, 1936).
Amper 100 jaar later is de straat onherkenbaar veranderd. De onderste foto werd gisteren genomen.
Amper 100 jaar later is de straat onherkenbaar veranderd. De onderste foto werd gisteren genomen.
3 opmerkingen:
De Weversfabriekstraat is NIET genoemd naar de Fabriek van William Wood. Floris Prims maakte in 1936 een grove vergissing!
Een paar verduidelijkingen en rechtzettingen:
Aanvankelijk vormde de Herentalsevaart de grens tussen Deurne en Borgerhout. De blekerij en tulefabriek van William Wood lag volledig ten noorden van die vaart. De huidige Luitenant Lippenslaan (en de Plantin- en Moretuslei) volgen volledig de loop van die vaart. De Fabriek van William Wood valt te situeren op de Dokter Van de Perrelei (aan de Muggen) en de Jozef Nuytsstraat.
De eigenlijke Weversfabriek lag ten zuiden van de Herentalsevaart (toen grondgebied Deurne) en valt te situeren tussen Sint-Erasmus en de Kleine Ring. Op die plaats lag oorspronkelijk De Goeden Tijd, oit een buitenhof, later een brouwerij. Meer uitleg in Deschiedenis van Deurne van Nooyens.
Herberg De Boerin lag aan het begin van de Weversfabriekstraat op de hoek met de Te Boelaerlei, waar de oude parkeergarage staat.
Café Den Boer lag aan het andere einde van de Weversfabriekstraat, waar nu Sint-Erasmus staat. Het verlaten gebouw stond er nog in 1961, toen de Luitenant Lippenslaan werd aangelegd. De bomen naast Den Boer staan trouwens nog altijd tussen het gasthuis en de Vrijgeweide.
Rest de vraag: naar wie of wat is de Weversfabriekstraat dan wél genoemd?
De naam Weversfabriekstraat verwijst wel naar de stoomweverij van Jan S(ch)midt, die in de volksmond de weversfabriek genoemd en op haar hoogtepunt in 1863 ongeveer 400 arbeiders tewerk stelde.
Een reactie posten