woensdag 2 december 2009

Stille getuigen







We staan voor natuurvoedingswinkel De Kiem, op de hoek van de Jozef Posenaerstraat en de Xaveriusstraat. Aldaar gevestigd sedert 1976.

Hier voor de deur - ongeveer op de plaats waar de fotograaf van de bovenste foto staat - greep er in september 1944 een ontploffing plaats, die om te beginnen een kratertje van een meter of 2 sloeg. Door de deur van de Jozef Posenaerstraat 37 vloog een schrapnel, en kwam terecht in het been van de bewoonster. De omliggende huizen werden beschadigd: de littekens zijn nu nog te zien (onderste 2 foto's).

Over het hoe en waarom wordt getwist: volgens het ene verhaal is er een klein luchtgevecht geweest toen bij hun terugtrekking de Duitsers nog ten noorden van het Albertkanaal waren. Een vermoedelijk Engels vliegtuig zou iets gelost hebben om "lichter" in gevecht te gaan. Andere toenmalige buurtbewoners houden het bij een beschieting vanuit Merksem.

Omdat het allemaal veel erger had kunnen uitpakken werd er direct na de oorlog een Mariabeeld geplaatst aan de gevel van nummer 41.

Met dank aan Paul Bekaert voor de verhalen en de detailfoto's, bovenste foto: HH.

1 opmerking:

piety piet zei

is 'de kiem' nog een operationele winkel ... centrum van verzet mischien zelfs?
groetjes aan de baas en alle klantjes