maandag 22 maart 2010

Famous when you're dead




Een treurig stukje met als thema 'jonge mensen, moord en postume roem'.

Zoals we allemaal nog weten werd in 2002 Mohamed Achrak neergeschoten in de Schapenstraat, waarna zijn vroegtijdige en zinloze dood de aanleiding was voor een hoop heibel (rellen en veel politieke flauwekul).

Een beetje een vergelijkbaar Borgerhouts geval, maar dan uit een andere tijd: Herman Van den Reeck. Ook hij was niet beroemd tijdens zijn leven maar werd dat pas na zijn dood. Hij werd geboren in Borgerhout op 21 april 1901 en stierf in Antwerpen op 12 juli 1920 door een politiekogel. Van den Reeck werd 19 jaar.

In de oorlogsjaren 14-18 collaboreerde een deel van de Vlaamse Beweging met de Duitse bezetter om zo een aantal Vlaamse grieven en zelfs Vlaamse onafhankelijkheid te verwezenlijken, en dat werd ze na de bevrijding niet in dank afgenomen. De eerste guldensporenviering na de oorlog (11 juli 1920) werd dan ook verboden door de stad Antwerpen. De viering ging daarom door in Borgerhout (hier kan alles, dat blijkt maar weer). Nadien trok de menigte toch naar Antwerpen, en daar liep het dus fout.

Na zijn dood werd Van den Reeck - net als Mohamed Achrak - direct tot martelaar uitgeroepen, in zijn geval voor de Vlaamse zaak. In die kringen wordt hij trouwens nog altijd herdacht. In 1966 werd hij bijgezet op het Schoonselhof, naast Hendrik Conscience.

De kerkelijke plechtigheid van 1920 vond plaats in de Sint Annakerk in de Goedendagstraat.

1 opmerking:

Unknown zei

In verband met Herman van den Reeck nog wat "Wisjedatjes"

Er was een V.z.w. Volksuniversiteit "Herman Van Den Reeck" Bouwhandelstraat 83 Antwerpen
Die bracht regelmatig brochures uit met historische, sociale, economische en politiek geladen onderwerpen zoals de onafhankelijkheidsstrijd van de Cataloni¨ers het Iersch Nationalisme en uiteraard ook items betreffende de Vlaamsche ontvoogding en haar karretrekkers.
Zo vertelt Joris Diels in een uitgave van 1934 over Dr Jan Oscar De Gruyter een belangrijke hervormer/vernieuwer in de Vlaamse theaterwereld.
De drukkerij heette "Hooger op" (G. De Meyer) Helmstraat 87 te Borgerhout.