dinsdag 4 mei 2010

Tuinwijzer


(hieronder een uitgebreid antwoord op mijn vraag aan Jef waar deze foto precies genomen is)

Hallo,

De straat die naar linksboven loopt is de Weerstandlaan (begin), die loopt hier Noord maar draait verderop naar het Oosten. De fotograaf staat op de Griffier Schobbenslaan, op de boordsteen van één van de twee verdwenen pleintjes. Als je de kasseien naar rechts zou volgen dan zou je bij het (toen-nog-niet-bestaande) geplaveide pleintje met basketpalen uitkomen. Nog verder in die richting liep een assenweg, tot aan het "kruispunt" Cornelissenlaan (ingang Rivierenhof) en Morckhovenlei (toen nog een dreef langs de Herentalse Vaart).

Het huis op de rechterrand van de foto steekt duidelijk verder uit dan de andere: dat was de winkel van "Germaine", moeder van Mon Goris (later voetballer van FC Antwerpen, nog later uitbater van café "De Muggen", eerst Muggenberglei, later Dr. Van De Perrelei). Alle vooruitstekende huizen op de Griffier Schobbenslaan hadden een handels-(KMO)-functie. Buiten de kruidenier (Germaine) was er een zuivelwinkel, een groentenwinkel (van Julienne) en een koffiebranderij. De man op de foto zou Mijnheer Gommers kunnen zijn.

De Griffier Schobbenslaan en Weerstandlaan vorm(d)en samen de Tuinwijk, gebouwd kort na de eerste wereldoorlog +/- 1920. Ik laat me vertellen dat er op die plaats eerst houten barakken stonden om daklozen op te vangen.

Een foto nù zou identiek zijn, alleen zouden er meer auto's geparkeerd staan en de ramen en deuren zijn nu vermoedelijk egaler geschilderd.

PS Ik heb daar jaren gewoond op nr 31

Groetjes

Jef Neefs

(foto uit de collectie van Hendrik Roelandt)

Geen opmerkingen: