maandag 18 oktober 2010

Roze bril
Luitenant Lippens en sergeant De Bruyne zijn twee vaderlandsche helden, en sinds 1900 brengt een enorm standbeeld in Blankenberge hulde aan de twee en hun onvoorwaardelijke trouw en vriendschap. In Borgerhout hebben ze allebei een straatnaam gekregen.

Lippens en De Bruyne werden in 1892 bij een opstand in Congo vermoord door sultan Sefu. Toen luitenant Lippens als gijzelaar werd vastgehouden, weigerde sergeant De Bruyne hem in de steek te laten. Allebei werden ze gruwelijk om het leven gebracht (letterlijk: in stukjes gehakt).

Een mooi heldenverhaal, dat zich dus direct vertaalde in standbeelden en straatnamen. Maar een paar jaar geleden kwamen ze plots weer in het nieuws vanwege een nieuwe theorie: het waren natuurlijk homo's!

Lippens en De Bruyne (what's in a name?) waren "twee mannen die het beu waren om hier hun aard te moeten loochenen. Die in Congo vrijer konden ademen, en ook vrijer konden vrijen. Twee minnaars die liever samen stierven dan de ander alleen achter te laten. Het is geen militaire variant van de beroemde missionarisverhalen, zoals dat van de onvermijdelijke Damiaan op Molokaï. Het gaat om een herenvariant van Romeo en Julia, het verhaal van een een onmogelijke liefde die noodlottig afliep."

Geschiedenis door een roze bril.

Bron: GayBelgium, de bovenste foto is natuurlijk niet in Borgerhout genomen maar in Blankenberge.

Geen opmerkingen: