woensdag 2 november 2011

Strategisch belang



Bovenstaande foto is genomen door een verkenningsvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht op 7 juni 1944. Inderdaad, een belangrijke periode voor stad, land en continent.

Die verkenningsvliegtuigen - op de eerste foto is de schaduw linksonder zichtbaar - hadden de opdracht alle plekken van strategisch belang te fotograferen en daar hoorde de haven en spoorwegfaciliteiten van Antwerpen ook bij.

Zo fotografeerde deze piloot Antwerpen-Zurenborg en het Ooststation (foto 2) en de gasfabriek die op de grens Antwerpen-Borgerhout-Berchem stond.

7 opmerkingen:

Miguel zei

Prachtig toch dat zo'n foto's hier opduiken !! Trouwens een buurt die nauwelijks veranderd is in die 67 jaar. Op 3 uur zien we de Cogels Osylei, en nog prachtiger op 5 uur de Transvaalstraat. Op een winteravond, bij lichte sneeuwval deze straat inwandelen is in de teletijdmachine van professor Barabas stappen. DOEN !

Janvde zei

Is het grote ronde bouwsel dat een beetje op een stadion lijkt de gasfabriek? (achter de Draakplaats als ik met niet vergis)

Miguel zei

Het ronde bouwsel zelf is een opslagtank voor het gas. Binnen het ijzeren gebinte konden de wanden inclusief het dak van de tank op en neer bewegen naargelang de hoeveelheid gas dat zich er in bevond. Dergelijke tanks stonden op meerdere plaatsen aan de singel. Het "stadsgas" werd geproduceerd door droge destillatie van cokes en opgeslagen in deze tanks (ook wel frietpot genoemd) . Bij de overschakeling naar aardgas werden de gasfabrieken gesloten. Ik vermoed dat de tanks ergens eind jaren 70 werden afgebroken. Spijtig, men had er eentje moeten laten staan

Pana zei

Het vliegtuig is een Lockheed P-38 Lightning

Hans H zei

Nu de naam van de piloot nog :)

Janvde zei

Bedankt Miguel
Ik weet dat het huis van mijn ouders, uit 1927, op een bepaalde moment problemen had met gasleidingen omdat die nog voorzien waren op stadsgas... Meer wist ik er ook niet van :-)

Erwin zei

Het enige wat er van de gasfabrieken is overgebleven zijn terreinvervuiling en toponiemen: de Lichtstraat in Zurenborg-Berchem en de Gasstraat in de Seefhoek.