donderdag 9 december 2010

Politiehulpmelder


U denkt: kerststal! Ik zeg: politiehulpmelder! En dan heb ik het over dat apparaat links naast de stal.

Even citeren uit de ronkende Borgerhoutse promomachine:

"De gemeente Borgerhout mag er fier op zijn dat zij zulk een alarmsysteem bezit hetwelk aan alle inwoners toelaat op een snelle, gemakkelijke en doeltreffende manier hulp te krijgen.

Elke 'hulpmelder' heeft een mikrofoon, luidspreker en versterker. U breekt alleen het beschermglas en ogenblikkelijk staat U in verbinding met de politie.

Bij brand, ongelukken, diefstal en in gelijk welk geval waarin hulp van politie, brandweer of ambulance vereist is, kunt U van deze 'hulpmelder' gebruik maken. Dag en nacht waken ze over uw veiligheid!"

We hebben onze contacten bij de politie aangesproken voor wat meer achtergrondinfo:

"Mensen konden het ruitje stukslaan en politiehulp inroepen via de meldkamer in de Oudstrijdersstraat. Alle agenten hadden een sleutel en konden het deurtje openen om contact op te nemen met de meldkamer. Centraal kon men enkele of alle lichten laten knipperen om patrouillerende agenten te vragen contact op te nemen. Op de meldkamer moest men “schatten” van waar de oproep kwam, er waren enkele circuits maar er stonden verschillende palen op eenzelfde circuit. In 1975 toen ik in het korps kwam was het niet meer in gebruik."


Er waren in 1961 24 van die dingen in Borgerhout. Deze stond op het Krugerplein, tegenover de Cronjéstraat. In december stond daar toen dus ook altijd een kerststal (klik / klak).

Foto uit de collectie van Frank Cavens, bovenste geciteerde tekst uit Borgerhout 125 jaar (1961), met dank aan Jef Neefs.

2 opmerkingen:

elise zei

Waw. Fenomeen dat ik niet kende.

Erwin zei

Die dingen zijn uit het straatbeeld verdwenen omdat het particulier telefoonbezit steeg.

Om dezelfde reden verdwijnen nu de telefooncellen uit het straatbeeld, maar nu is de G.S.M. de oorzaak.