Dit zijn een paar huizen in de Bankstraat, een straat die de meesten van u waarschijnlijk niet gekend hebben. Het is nu de parking van de Carrefour en de Gamma, aan Hof ter Lo.
Gelukkig weet Ludo Wils er nog veel over te vertellen:
Gelukkig weet Ludo Wils er nog veel over te vertellen:
"Het stuk van het huis op de linkerkant met de TV-antennes is de hoek van de Franselei nummer 1 en de Bankstraat. In dat huis woonde zelfs nog verre familie van me langs vaderskant.
In het linkse van de twee grote huizen woonde een gezin met twee kinderen een jongen en een meisje (Bertha) die wat ouder waren als ik, ik ben nu 73, zij moeten nu tegen de 80 zijn. De dochter was, volgens mij en mijn vrouw, bevriend met een van de vele dochters van de familie Ooms die toen op de Katttenberg woonden.
In het linkse kleine huisje waar men met een trapje naar beneden moest woonde een man alleen, zijn familienaam was Sangeleer. En in het huisje er naast woonde een echtpaar dat met wit zand voor de kattenbak leurde met een stootwagen aangetrokken door één of twee honden.
Nog verder in de straat was de mouterij. In de kelders van die mouterij, die heel fris waren, stockeerden de firmas GKF (Gouden Konings Fruit) en LVP (Leon Van Parijs) hun bananen die met grote camions werden aangebracht. Wij waren toen jongens van 10 à 12 jaar en we mochten van de werkmannen de afgevallen bananen mee naar huis nemen.
De overkant van die huizen was de “blinde muur” van de gebouwen van Reiniging dienst van Borgerhout. En tegen die muur hadden de bewoners van de Bankstraat ook een tuintje waar ze zelf groenten teelden. "
Je zou het niet zeggen als je nu op de parking van de Gamma staat, maar dit is een historisch stukje Borgerhout:
Bankstr. - Overschot der oude Broekstr. die den Ayendijk (Turnhoutsche baan) met de St-Michielshoeve verbond, en aan het Klein Laer een uitrij bezorgde. Vermeld van in het begin der XVIde eeuw. Het grootste deel der Broekstr. viel in de vestingwerken. De naam werd veranderd wegens dubbel gebruik bij overeenkomst met Antwerpen 1 juni 1921.
Foto uit de collectie van Hendrik Roelandt, met dank aan Ludo Wils. Straatnaamverklaring: Prims (1936)
4 opmerkingen:
Magnifiek! Ik hoop dat nog meer van onze verweesde foto's alsnog een "ouder" krijgen!
Eén van mijn "korfbalvrienden" Wim Maerievoet en tevens een "op rust gestelde" RTT medewerker signaleerde me dat, wat ik noemde GKF als het Gouden Konings Fruit moest zijn Gérard Koninckx Fréres. Knap Wim want "samen zijn we sterk".
Bertha Saven....? Mijn moeder is bevriend met haar sinds jaren. Mijn moeder is geboren in 1932, en kent een Bertha die al een hele tijd bekend is voor haar beeldhouwwerken... Mijn moeder is de dochter van G. Van Minnebruggen, bakker in de Ceresstraat.. Dat was al een poosje geleden.
GKF is inderdaad GERARD KONINCKX FRERES.
Ludo Segal
Een reactie posten