donderdag 8 maart 2012

Menuet




Nog een reactie (terechtwijzing, eigenlijk) die in onze mailbox viel:

Beste,

Dit is een reactie op uw melding van de Reuzendans van Borgerhout, 'iemand die het Borgerhoutse Reuzenlied uitvoert op een diatonische accordeon. Vermelding bij het filmpje: Uit: het Oud-Nederlandsche Lied van Florimond van Duyse (1712)'.

Die boeken van Florimond van Duyse kan je nu online raadplegen, zie deel 2 pagina 1.249. Helemaal naar onderen scrollen dan staat er een verwijzing met de muziekpartituur van het refrein.

groeten
Lieve De Belder-Robijns

Meteen naar de boekenkast gelopen, Fl. Van Duyse deel 2 opengeslagen op pagina 1.249 en inderdaad: de Reuzendans van Borgerhout. Helemaal overheen gekeken indertijd. En toen ik toch op die pagina was: dit staat erbij.

Verder leert ons de schrijver hoe de Reuzen van Borgerhout worden bezongen in H. Conscience's ‘eerste pennevrucht’, namelijk in de kluchtige volkslegende van De lange Wapper, voorkomend onder den vertaalden naam van H. Gewéten, in De Fakkel van 5 Augustus 1836, een weekblad dat slechts twee nummers beleefde.
‘De Reuzendans van Borgerhout’ met het jaartal 1712, uitgegeven door Stockmans, t.a.p., bestaat uit drie deelen met 6/8-maat en uit een vierde met 3/4-maat (menuet). Wij laten het eerste deel volgen, dat nagenoeg met het tweede overeenstemt; het derde, in d evenals de eerste twee deelen, is ook van denzelfden aard als deze. Het menuet klinkt in a-dur
.



(titel = niet alleen een dans, maar ook een geniaal boek)

Geen opmerkingen: