Een straat die in deze blog nog niet echt aan bod gekomen is, is het Kardinaal Cardijnplein. Nochtans draagt dit pleintje de naam van één van ‘Vlaanderens illustere zonen’.
Jozef Cardijn wordt in 1882 in Schaarbeek geboren in een arbeidersmilieu. Hij krijgt de kans om verder te studeren en wordt priester. Cardijn is geïnspireerd door de pauselijke encycliek Rerum Novarum van 1891 (pauselijke omzendbrief over de sociale leer van de Kerk en de emancipatie van de arbeiders) en door priester Adolf Daens uit Aalst. In 1925 richt hij de Kristelijke Arbeiders Jongeren (KAJ) op. Jonge arbeiders moeten hun lot in eigen handen nemen. Het zijn de werkende jongeren zelf die bepalen wat en hoe er geleerd wordt. De methode die hij invoert “zien – oordelen – handelen” is de basis van latere gesofisticeerde agogische modellen.
De beweging slaat aan in België en gaat zelfs wereldwijd. De KAJ zet zich in voor een verbetering van de arbeidsomstandigheden, en stelt eisen omtrent lonen, arbeidsduur, gezondheid en veiligheid. Cardijn maakt voor duizenden jonge arbeiders het verschil. In 1965 wordt Jozef Cardijn uit erkentelijkheid tot kardinaal gewijd. Hij sterft in 1967.
In Borgerhout leeft hij echter verder in het naar hem genoemd plein.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten