zaterdag 16 juni 2012

Le Bombardier


Geen Borgerhoutenaar, maar vanwege een tussenstop bij Tubantia Borgerhout mag hij toch op deze blog: Joseph (Jef) Mermans (Merksem, 1922 - Wildert, 1996) - bijgenaamd Le Bombardier. Een voetballer dus, en een succesvolle: hij werd enkele malen topschutter in de Belgische competitie.


Mermans kon zich, net zoals veel van zijn leeftijdgenoten uit het Antwerpse, geen aansluitingskaart bij Antwerp FC veroorloven wegens te duur. Dus trok Mermans in 1932, op 10-jarige leeftijd, naar Tubantia Borgerhout. Het werd al gauw duidelijk dat Jef Mermans een neus voor doelpunten had en hij mocht meteen een reeks hoger gaan spelen. Ook daar had hij succes en scoorde veel doelpunten.  Tijdens een derby tussen Tubantia Borgerhout en Olse Merksem bijvoorbeeld, die eindigde op 17-0 in het voordeel van Tubantia, scoorde Mermans maar liefst 10 keer.


Uiteindelijk was het RSC Anderlecht dat Mermans kon overnemen van Tubantia Borgerhout. Anderlecht betaalde 125.000 frank voor Mermans, op dat moment een recordbedrag. Mermans bleef maar doelpunten maken en werd al gauw topschutter in België. Anderlecht kon dankzij het scorend vermogen van Jef Mermans ook eindelijk eens veel prijzen winnen. Al gauw stonden ook grote clubs uit de rest van Europa aan zijn deur, maar Mermans ging niet in op het aanbod van clubs zoals Racing Parijs, Torino, AS Roma, Lazio Roma en Atlético Madrid.
Na 15 seizoenen bij Anderlecht besloot hij om te vertrekken en rondde hij zijn carrière af bij Olse Merksem (en helaas dus niet bij Tubantia).
Mermans werd topschutter in 1947 (38 doelpunten), 1948 (23 doelpunten) en 1950 (37 doelpunten). In totaal scoorde hij 339 doelpunten voor RSC Anderlecht en hij is daardoor topscorer aller tijden bij Anderlecht, voor Paul Van Himst. Hij werd ook 7 maal landskampioen met Anderlecht. Jef Mermans stierf in 1996, hij was toen net geen 74 jaar.


Bronnen: hier en daar

Geen opmerkingen: