zaterdag 1 september 2012

Toeren met (Caltex)

Een foto uit de oude doos tussen ‘intra muros’ en ‘extra muros’: ‘in muris’ dus, als mijn kennis van het Latijn nog is wat het ooit geweest is. Ze staat op de Luitenant Lippenslaan, aan het fietspad langs de ring. Het onderschrift zegt: “Aanleg van de ring rond Antwerpen, omstreeks 1960.”

De foto is genomen vanuit de eerste verdieping van een tankstation van Caltex en toont een weg die naar rechts wegdraait.  Achteraan is er een brug te zien. Dit lijkt mij eerder de aanleg van de Luitenant Lippenslaan  in plaats van de Ring. En de foto lijkt genomen te zijn waar nu het Sint Erasmusziekenhuis staat. Of net iets verder, waar nu het tankstation Octa+ is.

Dat Caltex tankstation roept een oud mopje op. Op de firma Caltex werkt een telefoniste. Braaf kind, daar niet van, maar als ze de telefoon opneemt, zegt ze telkens weer: “Hallo, met Clatex.” Na een aantal berispingen ziet de chef zich genoodzaakt haar te ontslaan. Op een dag komt een oud-collega haar tegen en vraagt hoe het gaat. “Goed” antwoordt het meisje: “Ik werk nu bij Gluf”. 
Maar Caltex en Gulf bestaan niet meer en het mopje is bijgevolg niet langer bruikbaar. Heel misschien nog wel op een blog met een heemkundige inslag.

Update:
Lezer Frank weet van waar de foto genomen werd. Vanuit een pand dat aan de hoek Luitenant Lippenslaan en Dokter Van de Perrelei staat. Daar was tot enkele jaren terug ook een tankstation gevestigd.


Geen opmerkingen: