vrijdag 5 oktober 2012

Oeps! Fauwtje…











In het te Boelaarpark staan panelen met een woordje uitleg over het park. Ik zou zeggen, lees even mee:

Geschiedenis

Een laar of een lare is een oud woord voor een open plek in het bos. Een hoeve wordt hier al in 1385 vermeld als ’t Goet Te Boelaar.

Het domein werd gestaag uitgebreid en het landgoed met kasteel was eeuwenlang een buitenverblijf voor adellijke families of rijke kooplui.
Het ging in de loop der eeuwen over in verschillende handen en werd in 1912 eigendom van de gemeente Borgerhout.

Het oude kasteel werd erg beschadigd tijdens de twee wereldoorlogen. Enkele gebouwen zijn nog een tijd als school gebruikt, maar later is hier een nieuwe school (een beetje in de stijl van het oude kasteel) gebouwd.
De kasteelruïne werd in 1979 afgebroken en stond op de plaats waar nu de sierfontein ligt.

In het begin van de jaren 50 was er sprake van een gedeeltelijke verkaveling van het park, maar dat ging gelukkig niet door.

Het Cogels paviljoen is een jachtpaviljoen of boswachtershuis en is het enig gebouwtje dat nog overblijft van het kasteel in dit park. Het is helemaal gerestaureerd en dient nu als ‘speelkasteel’ voor de kapoentjes, de jongste scouts.

Nu is het ongeveer 16 hectare grote Te Boelaarpark  een aantrekkelijke groene oase die sterk gericht is op de actieve recreant, met sportgazons, ligweiden en een speeltuin. Het uitgebreide padennetwerk trekt veel wandelaars, joggers en fietsers aan.

In het park vinden we oude, indrukwekkende bomen: onder andere Libanonceders, paardenkastanjes, Amerikaanse eiken, moeraseiken, zomereiken, (rode) beuken en een grote magnolia.
In het totaal staan er meer dan 50 soorten bomen en struiken in het Te Boelaarpark.

Dan vraag ik mij af wie deze uitleg op dat bord heeft geschreven? Een van de leerlingen van de nabij gelegen parkschool? De kapoentjes uit het ‘speelkasteel’, een ambtenaar die lijdt aan cataract? Want die uitleg op dat bord rammelt. In het park staan nog altijd de oranjerie en de stallingen van het kasteel. Je moet al zo ongeveer stekeblind zijn om die niet te zien. Het kasteel zelf stond niet op de plek van de sierfontein. En het jaartal van aankoop komt niet overeen met het jaar dat op de reuzenjaarfoto aan de ingang van de Arthur Mathijslaan staat.

Nu ja, een pietje-precies die daar over struikelt. Want was het niet Jeanne d'Arc die zei: "de goede intenties zijn essentieel, niet de resultaten."

Geen opmerkingen: