dinsdag 26 februari 2013

Die Verwandlung






Twee foto’s van eenzelfde straat maar met meer dan 85 jaar verschil genomen. We staan op de Gitschotellei, aan de hoek met de Cruyslei, net naast het Te Boelaarpark. We kijken in de richting van Deurne.

Een aantal zaken zijn het zelfde gebleven, maar er is nog meer veranderd. Een deel van de gebouwen staat er nog. En café Cambrinus is nog steeds café Cambrinus. En dat is het dan zowat. Een aantal huizen zijn ook verdwenen. De stijlvolle villa tegenover de parkingang werd vervangen door een minder inspirerend tankstation. Dat hebben we hier al eerder gezien. Ook de huizen naast de villa op de Cruyslei zijn vervangen. Op de Gistchotellei is de gracht die hier nog aanwezig was gedempt. De bomen moeten nog aangeplant worden. Wat verder ook nog opvalt op de bovenste foto, is dat in Deurne nog niet zo heel veel bedrijvigheid waarneembaar is. Er is in de verte een constructie te zien, maar wat het is, mag Joost weten.  Achter de bomen in de verte bevindt zich het hof van plaisantie Ravelsberg, tegenwoordig een residentie voor ouderen. Leuk detail zijn de gaslantaarns.

Op de onderste foto is het leven doorgedrongen tot in Deurne. De Drakenhoflaan is bebouwd en ver weg zie je de Sint Jozefskerk.  Het gesloten terras vooraan café  Cambrinus is naar de zijkant verhuisd. En het café aan de overkant is nadat het nog een drogisterij en een winkel van levensmiddelen is geweest, het Indisch restaurant Dehli Delicious geworden. Een aanrader overigens. Opmerkelijk is dat de hall verder door op de rechterkant in al die jaren nooit is verbouwd geworden tot woongelegenheden. De rechterkant is sinds enkele weken een supermarktje geworden, de linkerkant was al een nachtwinkel. Slim bekeken. ’s Avonds gaat de ene deur dicht en de andere open. En ’s ochtends andersom.

Op de bovenste foto staat geen datum. Om de ouderdom te kunnen bepalen zouden we  de koolstof-14-methode kunnen gebruiken. Maar dat is niet aangewezen voor een foto. Dus nemen we onze  toevlucht tot andere truckjes.  Op de foto liggen er tramsporen die afdraaien naar de Cruyslei. Tram 11 reed in 1925 tot aan het Te Boelaarpark. Ik weet niet waar die draaide. Tram 8 reed in 1926 tot aan de Boekenberglei. Daarentegen is de Sint Jozefskerk nog niet gebouwd. En die werd rechtgetrokken in 1928. Voila, daartussen ergens werd het bovenste kiekje genomen. De onderste foto is iets makkelijker te dateren: 10 februari 2013.

Titel = boek van Kafka 

1 opmerking:

Erwin zei

Trams draaiden in die periode niet, ze draaiden hun trolleystang. De meeste eindpunten waren kopsporen.

Ergens op Skyscrapercity kan nog een foto gevonden worden van het eindpunt van lijn 16 aan de luchthaven.