maandag 20 mei 2013

Boem Paukeslag
De jaren 70, ach, de bevlogen jaren 70. De tijd van de Vietnamoorlog, van Portugal en Spanje die hun dictaturen bij het groot huisvuil plaatsten, van Chili en Argentinië die dan weer veranderden in een dictatuur, van Tanzania met president Julius Nyerere, de tijd ook van “Plant een boom” en de Club van Rome die met hun rapport “Grenzen aan de groei” milieu op de agenda zette. Van autoloze zondagen en, godbetert, bruin, paars en oranje als modekleuren. Het is in die roerige jaren 70 dat in jeugdheem Sorm, in het overgangsgebied van Borgerhout en Deurne tegen het vliegveld, het strijdkoor Hei Pasoep wordt opgericht.

Het koor wil al zingend de wereld verbeteren. In de jaren 80 wordt er tegen de kernraketten gezongen en tegen de neo-liberale politiek van Tatcher en Reagan. Daarentegen mag de Poolse vakbond Solidarnosc op steun van de zangers rekenen. En het apartheidsregime in Zuid-Afrika wordt door het koor persoonlijk in de lappenmand gezongen. In de jaren 90 richt het koor haar pijlen op de Balkanoorlog en verwelkomt Nelson Mandela. Het Vlaams Blok/Belang vindt de leden van Hei Pasoep op zijn weg. In het begin van het nieuwe millennium is Bush de gebeten hond en zingt het koor zich de longen uit het lijf tegen de opkomende intolerantie. Hei Pasoep vraagt ook aandacht voor landen die rampen kennen: de Tsunami of aardbevingen in Iran of Haïti. Maar er heeft een verschuiving plaats. Het strijdkoor wordt een zanggroep.

Mede-oprichter en dirigent Jos Cré vertelt hierover: "We blijven uiteraard liederen zingen vanuit de verontwaardiging van wat er allemaal mis loopt in onze wereld. Grote thema's zoals werkloosheid, racisme of natuur blijven een inspiratiebron. Maar daarnaast zingen we steeds meer liederen die de schoonheid van alle culturen belichten. Vooral de cultuur van volkeren in verdrukking." Deze zoektocht naar universele pareltjes resulteert in een optreden dat een muzikale reis om de wereld brengt. Liederen vanuit alle windstreken maar ook liederen van eigen bodem. Want Hei Pasoep wil eveneens even stilstaan bij Dirk Van Esbroeck en Wannes Van de Velde.

Het avondvullende programma gaat door onder de noemer 'Boem Paukeslag', naar de titel van een gedicht van Paul Van Ostaijen uit de bundel 'Bezette stad'. Het wordt gebracht door meer dan 100 zangers en muzikanten.

Boem Paukeslag, 24 en 25 mei om 20.30 u in de Roma, Turnhoutsebaan 286 Borgerhout. Kaarten 13/15 euro. www.heipasoep.be of 03.644.41.27

Foto: GvA (Patrick De Roo) 

Geen opmerkingen: