vrijdag 6 december 2013

Waterbouwkundig Laboratorium 80 (deel 3)Ik besef het, ik val in herhaling. Maar het Waterbouwkundig Laboratorium viert zijn 80ste verjaardag. En wij van de blog vieren mee. Met foto's en teksten over de voorbije jaren. Na deel 1 en deel 2 wordt deze mini-reeks vandaag afgesloten met deel 3. Over 20 jaren geven we een uitgebreide reeks.

Na de Tweede Wereldoorlog had men nood aan grotere schaalmodellen. In 1952-55 werd aan de noordzijde van het bouwblok, tegen de Karel Van Den Oeverstraat, hal 3 (1ste foto) gebouwd. Architect J. Deswert ontwierp de hal, die voorzien is van een ondergronds kanalenstelsel en bijgebouwen voor bedienings- en transformatiecabines. In deze hal werd een schaalmodel van de Westerschelde gebouwd. In 1959-60 werden aan de oostkant van deze hal drie paviljoenen gebouwd met kantoren, een vergaderzaal, een kantine en een stookplaats; hal 3 werd daarbij uitgebreid. Architect J. Deswert tekende opnieuw de plannen.

In 1967 volgde een vierde paviljoen in deze hoek naar ontwerp van architect E. Wollaert. In 1972 bouwde men in de oostelijke hoek van het perceel, tegen hal 2 aan, een nieuwe hal of hal 4 (2de foto) voor een groot model van de Congostroom. Ingenieur-architect J. Evenepoel  tekende de plannen. Omdat in die tijd de haven van Zeebrugge onderzoek vroeg, werd ook van die site een model gebouwd in hal 4. Tegen de oostelijke buitenmuur is een besturingscabine gebouwd; op de verdieping is een reeks kantoren ondergebracht.

Tekst: Onroerend Erfgoed Vlaanderen
Foto's: Waterbouwkundig Laboratorium

Geen opmerkingen: