donderdag 29 juni 2017

Chinese toren


Bij het opruimen van mijn postbus vond ik de bovenstaande foto's. Het is de Chinese toren in het Boekenbergpark, de buur van het Te Boelaarpark. De bovenste twee foto's dateren van lang geleden, de onderste is recent. En ik dacht plots ik deel ze even met de lezers van de Krugerplein & Peperbusblog. Want die blijven in deze tijden op hun honger zitten.


De Chinese toren in het Boekenbergpark werd rond 1800-1805 gebouwd in opdracht van Jan Willem Smets, een rijke bankier en koopman die zaken deed met China. De pagode was 26 m hoog, met vijf galerijen boven elkaar geplaatst. In 1956 werd de toren wegens de bouwvalligheid afgebroken tot op de gelijkvloerse verdieping. Tegenwoordig is er nog slechts een restant te zien, waarop een omgekeerd schotelvormig dak werd geplaatst.

De Chinese pagode was jarenlang vooral een wat verwaarloosd stukje park met een grote aantrekkingskracht voor vandalen en graffiti. Toen sportclub @The Park in 2015 de concessie van het parkpaviljoen overnam, ontstond al het plan om de bijhorende Chinese toren in ere te herstellen. Met steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de provincie Antwerpen, werden de ramen hersteld in hun oorspronkelijke staat, de sloten vervangen en het binnen- en buitenschilderwerk aangepakt. Op erfgoeddag 2017 werd de gerenoveerde toren plechtig geopend.
Geen opmerkingen: