woensdag 4 december 2013

Zermatt





Voorbije weekeinde kende het buurthuis ‘De Drei Pleintjes’ een doorstart. Het buurthuis ging een of andere strategische alliantie aan met kunstencentrum Rataplan. Laatstgenoemde trekt in op de eerste verdieping. Het hele gebouw kreeg een opfrisbeurt en veranderde van naam: “Pleinhuis Zermatt.” Hoe men op Zermatt komt zou ik toch wel eens willen weten. Ik ken Zermatt als een Zwitsers dorp aan de voet van de Matterhorn. Zou de naam dan gekozen zijn omdat er in de Albrecht Rodenbachstraat het cultureel bedrijvencentrum Matterhorn is opgericht? Laat ons alvast hopen dat hij niet refereert naar de VMO kroeg Matterhorn indertijd in de Generaal Eisenhowerlei. Daarvoor of daarna ook nog eens Malpertuus geheten en vandaag het leegstaand café "Desteny". Te huur voor wie interesse zou hebben.

Samen met de inhuldiging van het verfraaide buurthuis, zou ook het Terlooplein een nieuwe naam krijgen. Want het districtsbestuur had uitgevlooid dat dit plein officieel geen naam heeft. Een gelegenheid, zo vonden onze bestuurders, om ook eens een naam vanuit het land van herkomst van een deel van onze medebewoners te gebruiken. Om een lang verhaal kort te maken, voorbije weekeinde mochten alle inwoners van Borgerhout kiezen uit 3 namen: Terlooplein, Al-Khattabiplein of Maria Rosseelsplein. Zondagavond viel dan het verdict:  In totaal stemden 954 Borgerhoutenaars waarvan 475 voor het winnende Terlooplein. Het Al-Khattabiplein kreeg 393 stemmen en het Maria Rosseelsplein 86 stemmen. 

Nu gun ik de leeuw van de Rif zijn eigen straat. Zoals ook de leeuw van de Transvaal de Delareystraat heeft. En inlijster Frank De Leeuw de Turnhoutsebaan. Maar ik vind dat de hele poging zo belerend en zo knullig is gelopen. In de krant zegt de districtsvoorzitster “dat we 50 jaar migratie vieren maar dat er nog geen verwijzing naar is”. Dat herinnert mij aan het voorstel van El Wafa dat enkele jaren geleden, toen de Atlantische ceder (of Atlasceder) in het Boelaarpark onder de sneeuw omver gevallen was, het district een nieuwe boom heeft aangeboden. Want deze boom was met zijn geschatte 300 jaar wellicht de allereerste inwijkeling vanuit Marokko. Het district heeft toen maar lauw gereageerd.

O ja, misschien kan deze gelegenheid aangegrepen worden om het Terlooplein met twee o’s te schrijven. Want dat is volgens lezer Rob Vanderwildt de juiste schrijfwijze.

1 opmerking:

Piet zei

Schrijfwijze Terloo: op de POPP-kaart (zie www.geopunt.be) die de toestand weergeeft tussen 1842-1879 vermeldt de schrijfwijze "Hof Terloo" (kasteel). Natuurlijk hebben we de hervorming van de spelling van het Nederlands, waarbij open lettergrepen (in samengestelde woorden) natuurlijk met 1 klinker worden geschreven, maar lang worden uitgesproken. Maar het betreft hier een historische naam, dus...