zaterdag 8 februari 2014

De eentonige geschiedenis van het paviljoen Cogels




Ik weet het. Het ene heeft niks met het andere te maken. Een paviljoen is geen buffel. En Borgerhout is Java niet. Maar toch moest ik aan het verhaal van Saidjah en de buffel denken. Hoofdstuk 17 van het boek “Max Havelaar”, jawel, die van de koffie. Dit hoofdstuk is ook als een apart boekje uitgegeven. 

De recente geschiedenis van het Cogelspaviljoen in het te Boelaarpark te Borgerhout begint ook stilaan een eentonige geschiedenis te worden. Want het gebouwtje is weerom door vandalen zwaar beschadigd. Ditmaal is de grote, zware deur uit haar omlijsting gewrikt. De deur kan niet meer afgesloten worden. 

Het 19de eeuwse paviljoentje is een constant doelwit van vandalisme. Het werd al eens in brand gestoken, de ruiten moesten er meermaals aan geloven en een muurtje van de veranda werd gesloopt. Enige tijd terug werd het kapotte glas vervangen door veiligheidsglas en voor de ramen in de zijmuren kwamen tralies. Helaas niet voor de ramen in de voordeur. Dus ging het vandalisme ongestoord verder. In het najaar werd opnieuw een ruit uit gelaagd glas van de voordeur uitgeklopt. Deze ruit werd niet vervangen. Districtsschepen voor openbaar domein Roger Kooremans(s-pa) heeft er naar eigen zeggen nochtans bij de stedelijke diensten op aangedrongen: "De eerste les tegen vandalisme is, wat defect is zo vlug mogelijk herstellen." reageert hij verstoord. 

Maar Lynn Huyghe, deskundige communicatie van de dienst Stadsbeheer van de stad Antwerpen laat weten: "Het probleem werd gemeld aan onze technische dienst. Ze hebben vrijdag het paviljoen veilig gesteld om verder vandalisme te voorkomen. Door Onroerend Erfgoed wordt momenteel onderzocht welke structurele oplossingen mogelijk zijn voor dit beschermde paviljoen." Enfin, we zullen zien, zei de blinde...

Het lokaaltje werd in bruikleen aan de scouts van de 30 prins Boudewijn gegeven. Maar het enthousiasme van het eerste uur is helemaal weg geëbd. Want het paviljoentje is door de constante slooppogingen onbruikbaar.



Titel = vrij naar de ondertitel van "Saïdjah en Adinda, de eentonige geschiedenis van den Javaan Saïdjah" van Multatuli.
 


 

2 opmerkingen:

Miguel zei

tja en een camera hangen is natuurlijk schending van de privacy.

Jens Verwaerde zei

Enkele weken geleden is er eindelijk iemand op het idee gekomen om niet het rieten dak te verlichten, maar wel degelijk de binnenkant van het overdekte deel.