zaterdag 5 april 2014

Bostulp


In het Te Boelaarpark komt een uitermate zeldzame bloem voor: de bostulp. Deze bloem die oorspronkelijk uit het Zuiden van Europa komt, is enkele eeuwen geleden hier ingevoerd. Maar de bloem is ondertussen terug ‘verwilderd’ en wordt bij de inheemse planten gerekend.  Het is een zogenaamde ‘stinsenplant’ wat wil zeggen dat het een plant is die vooral in oude domeinen of op kerkhoven terug te vinden is. In tegenstelling tot wat zijn naam zou doen vermoeden is de plant geen bosplant.  

Stinsenplanten is een verzamelnaam voor een groep verwilderende voorjaarsbloemen.  ‘Stins’, wat in het Fries stenen huis betekent, is een middeleeuwse benaming voor de destijds zeldzame stenen adellijke woningen. In het verleden hadden adellijke lieden geld en tijd om siertuinen aan te leggen en te onderhouden, waarbij ook aangevoerde planten vanuit andere gebieden werden aangeplant. 

Als je de bostulp zou zien, hoef je ze niet onmiddellijk uit te graven. Geniet ervan en laat ook andere mensen er van genieten. Wil je perse deze bloemen in je tuin, dan kan je die tegenwoordig in een aantal tuincentra kopen.

Geen opmerkingen: