zondag 20 april 2014

Christ lag in Todesbanden



Vandaag is het Pasen. Het is de feestdag waarop Christenen vieren dat Christus uit de dood is opgestaan. Voor de ene is dat letterlijk, voor de andere is dat figuurlijk te verstaan. Het geeft aan dat het leven sterker is dan de dood. Want dat uit de dood steeds weer nieuw leven zal ontspruiten.

Pasen heeft hier ten lande ook elementen van vroegere voorchristelijke feesten overgenomen. Feesten die gehouden werden in de lente bij het ontwaken van de natuur.  Daaruit zou het gebruik van eieren als symbool van vruchtbaarheid stammen. Die eieren werden beschilderd. Of nagemaakt in chocolade. Ze werden in de tuinen gelegd, uitgestrooid door de klokken. De klokken is een typisch katholiek verhaal. De kerkklokken worden niet geluid tussen Witte Donderdag en Pasen. Er werd dan aan de kinderen verteld dat zij naar Rome waren gevlogen om eieren te gaan halen.

Ik moest hier aan denken toen ik voorbij dienstencentrum Den Drossaert fietste en daar in de tuin een appelboom in bloesem zag staan. Of hoe na een donkere winter het leven terug onstuimig groeit en bloeit. Het leven is sterker dan de dood.

Titel = cantate vanJ.S. Bach (opgelet, duurt wel 20 minuten)

Geen opmerkingen: