vrijdag 11 juli 2014

Pang, in the face



Er is al veel inkt gevloeid over het ‘België-gevoel’ dat de Rode Duivels in Vlaanderen aanwakkerden. Voor unionisten is dit het bewijs dat vele mensen geen opgesplitst land willen. Voor verstokte Vlaams nationalisten zijn al die Belgische vlaggen aan de huizen dan weer als evenveel vloeken in een kerk. Zij putten zich uit in redeneringen dat je enerzijds fan kan zijn van de Rode Duivels en anderzijds toch kunt vinden dat dit land beter af zou zijn zonder het vermaledijde Zuiden. Want als we het zelf voor het zeggen hebben zullen de bomen tot in de hemel groeien.

Om toch maar te vermijden dat een of andere mandataris een verzuurde opmerking zou maken en het daardoor voor de hele partij zou verbruien, heeft de N-VA zelfs een communicatierichtlijn opgelegd. Zegt dit en zwijgt dat. En laat je niet opnaaien door vaderlandslievende verklaringen. Zoals hier op een raam van café ‘De Nieuwe Muggen’ in de Dokter Van de Perrelei. Op pakweg 700 meter van het huis van onze burgervader. De Nederlandse sportcommentator Jack Van Gelder zou zeggen: “Pang, in the face”.

En verder allemaal een prettig feest van de Vlaamse Gemeenschap gewenst. Op deze dag wordt de Guldensporenslag van 1302 herdacht. Een legertje van lokale adel en ambachtslieden versloeg het leger van de Franse koning die het graafschap Vlaanderen (= het huidige Frans-Vlaanderen, Oost- en West-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen) bezette. Er vochten toen ook Antwerpenaren mee. Maar wacht eens even... wat vertelde onze meester nu weer indertijd? Even in mijn geschiedenisboekje kijken... jawel begot, Antwerpen vocht aan de kant van de Franse koning. Wat vieren wij nu eigenlijk?

Titel: uitspraak van commentator Van Gelder tijdens een voetbalwedstrijd

1 opmerking:

Miguel zei

Een communicatierichtlijn, -afdeling, of dergelijke heeft heus wel elke grote partij of onderneming, hoor. Zelfs het Paleis, heeft er één, die wordt dan wel duchtig met de voeten getreden door het schandaalkoppel van de eeuw, Albert en Paola. Ik vrees dat De Nieuwe Muggen, zijn vensters gaat poetsen, nu de voetbal voorbij is. Ik denk ook dat er hier en daar enkele vlaggen zullen binnengehaald worden. De echte Belgicisten laten ze natuurlijk hangen. Ik heb geen vlaggen in huis, anders zou ik nu een Duitse buitenhangen en maandag weer binnenhalen. Sommigen zouden daar dan een link zien met de voetbal, anderen met politiek en de herdenking van '14-'18.