zondag 21 december 2014

Kerstgedachte




Eerst over de plaatjes hierboven: dat zijn een soort van voedselbonnen. Die hebben te maken met de Tweede Wereldoorlog en met voedsel- en geldschaartste en zo. Tijdens de oorlog werden er meerdere comités opgericht om de noodlijdende bevolking bij te staan. Ellendige tijden kortom, waar mensen van onze generatie gelukkig heel weinig ervaring mee hebben. Bovenste plaatje is in feite een 'privé-noodgeldbriefje' van bakkerij Dams in de Linnaeusstraat, het onderste een 'stoelkaart' van de parochie van OLV ter Sneeuw.

Maar armoede bstaat ook heden ten dage nog. Op grotere schaal dan u misschien wel denkt. Ook nu zijn er allerlei sociale initiatieven om daar iets aan te doen. Op 24 december - kerstavond - bieden de mensen van Al Ikram (website) in De Roma een gratis warme maaltijd aan aan minderbedeelden.

Ik wil mezelf en mijn kinderen als vrijwilliger opgeven om mee te helpen. Ik denk dat we daarmee een nuttigere invulling geven aan kerstavond dan ons over te geven aan copuleuze maaltijden en ander verspillend vertier.

De definitie van het woord kerstgedachte is immers: "de instelling het beste te doen voor de mensen, zoals voorgehouden tijdens kerst".

2 opmerkingen:

Pana zei

copuleuze of copieuze maaltijd?

Hans H zei

Ik hou wel van een beetje woordneuken :)