woensdag 6 oktober 2010

Graaf CarnotLazare Carnot is één van die buitenbeentjes in de geschiedenis van de Franse Revolutie. Hier ter stede is hij enkel gekend als straatnaam, maar in Frankrijk staat hij bekend als de grote Carnot, de organisator van de overwinning.
Hij heeft dan ook een curriculum om U tegen te zeggen.

Hij stamt uit een rijke advocatenfamilie maar sluit zich in 1771 aan bij het leger.
In 1793 was hij lid van de radicale regering van Robespierre - ook bekend als het Schrikbewind - maar als een echt politicus nam hij van die regering afstand toen het tij zich tegen Robespierre keerde.
Hij wordt vervolgens lid van het Directoire en hier wordt hij interessant voor ons. Het is die Directoire die de Zuidelijke Nederlanden annexeert en Carnot heeft een grote interesse voor deze gewesten.

In 1812, na een turbulente politieke carrière - waarin hij de dienstplicht heeft "uitgevonden" - wordt hij naar Antwerpen gestuurd om de stad te verdedigen tegen de Geallieerden. Hij doet dat grondig, namelijk door het Kiel en Berchem plat te branden...Toen het standbeeld in 1865 werd ingehuldigd, stuurden de Antwerpse notabelen die uitgenodigd waren dan ook hun kat.

Carnot was ook een wiskundige - de Stelling van Carnot - en de grootvader van president Marie François Sadi Carnot van de Derde Republiek. (Met hem liep het niet zo goed af, hij overleed in 1894 na een aanslag).

Op de foto: wijlen de heren George Van Cauwenbergh, Roger Binnemans en Lazare Carnot. Deze foto is omstreeks 1974 in Borgerhout genomen. Waar is echter niet bekend, aangezien alle betrokkenen overleden zijn en de fotograaf (Henk Bruers) nog niet gevonden is.
Wat ons terug bij het standbeeld brengt: In zijn geboorteplaats Nolay heeft hij er nog wél één en we kunnen dus alleen maar hopen - ik toch - dat hij ooit zijn illustere naamgenoot volgt en ook opstaat uit de doden.

Bron : Wikipedia (Franstalig) en Atlas van Antwerpen (ed. 1975).

10 opmerkingen:

rikkert zei

de brave inborst heeft zijn dagen heel lang gesleten op het oude gemeente magazijn op Foorplein.

Erwin zei

Ik had een vermoeden dat het daar moest zijn...Helaas geen nieuws wat zijn huidige locatie betreft.

rikkert zei

Voor de gebouwen afgebrokken zijn is hij verhuist naar Malle of Rijkevorsel. Waar hij ergens in een tuin staat te pronken .Weet niet of ik dit nog kan achterhalen waar hij juist staat.

hendrik zei

het hoofd staat nu in de hal van residentie carnot een appartementsgebouw in de carnotstraat, het is op onwettige wijze daar terecht gekomen, ik heb poging gedaan om het terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar maar wegens onvoldoende steun is dit niet gelukt

hendrik

hendrik zei

spijtig genoeg is alleen het hoofd bewaard gebleven want na een val in het gemeentemagazijn is de rest vermalen tot gruis en heeft gediend als fundatie van de singel. De stadsgids georges van cauwenbergh heeft alleen het hoofd kunnen redden

Erwin zei

Een Raid on Residentie Carnot roept!

Erwin zei

Ondertussen heb ik vernomen dat het hoofd dat in Residentie Carnot staat, een kopie is of zou zijn.

PoPoL zei

De fotograaf, Henk Bruers, is enkele jaren geleden overleden.

Dirk Huylebrouck zei

Besten,
Bent U zeker dat het hoofd in de Residence Carnot staat? Een vriend van mij heeft daar niets gezien...
Huylebrouck@gmail.com

Erwin zei

@Dirk: Ik zie de man die me dat heeft medegedeeld maar zelden.
Vanaf het ogenblik dat ik meer weet, laat ik een privé-mail.