dinsdag 8 december 2015

Sans Papiers




Over een vergeten dichter en dito papierfabriek.

Erwin was er voor deze blog al eerder achter gekomen, dat er op de hoek van de Eugeen Joorsstraat en de Ledeganckstraat ooit een papierfabriek was. Ik passeerde van de week nog eens dat enorme bedrijfsgebouw nadat ik er ergens een oude advertentie van vond.

Van Scaldia is al lang niets meer vernomen, in Nederland zou er nog een papierfabriek zijn met dezelfde naam, maar het is onduidelijk of er een link met Borgerhout is. Voor zover ik kan nagaan is de productie ergens in de jaren '90 gestopt.

Overigens is een papierfabriek in de Ledeganckstraat wel gepast, die straat is immers vernoemd naar de dichter Karel Lodewijk Ledeganck. Een sterk vergeten dichter trouwens aan wie geen papier meer verspild wordt. Misschien is de verdwenen papierfabriek dan ook wel symbolisch.

Gelukkig bevindt Ledeganck zich in dat hoekje van Borgerhout tenminste in goed literair gezelschap: collega Guido Gezelle heeft een bordje achter zijn hoek.

1 opmerking:

Unknown zei

Interessant om te lezen! Vandaag lijkt er helemaal geen activiteit meer te zijn in dat gebouw. Weet iemand of er plannen zijn voor een nieuwe bestemming?