vrijdag 17 oktober 2008

Monumentaal Borgerhout (3)


Affiches van Will Tura en andere Miek en Roels teisteren ons straatbeeld al een paar jaar voldoende om doordrongen te zijn geraakt van de maatschappelijke en melancholische waarde van de uit haar eigen puin herrezen Roma.

Maar het betreft ook een bouwhistorisch zeer interessant complex, waardoor het in 2002 samen met drie andere oude Antwerpse cinema´s als monument werd beschermd.

De "Belgische Kinemavereeniging" gevestigd in de Gerardstraat 2 te Antwerpen, liet de "schouwspelzaal met appartementverdiepingen" in 1927 bouwen, naar ontwerp van de Borgerhoutse bouwmeester Alfons Pauwels. Cinema Roma werd middenin een bestaand bouwblok ingeplant, omringd door appartementsgebouwen met art-decogevels uitgevend op de Turnhoutsebaan, de Appelstraat en de Prins Leopoldstraat. Prachtige granitovloeren, chique trappen, muurschilderingen, stucplafonds, zuilen en vergulde ornamenten herinneren aan de grandeur van het interbellum.

De hoofdingang langs de Turnhoutsebaan werd heringericht in 1958 door architect Rie Haan, in heerlijke, onvervalste Expo 58-stijl.

(foto
www.deroma.be)

Geen opmerkingen: