zondag 26 oktober 2008

Monumentaal Borgerhout (4)




Brussel was tussen 1890 en 1910 de absolute bakermat van de art nouveau. Nog voor Wenen en Parijs, was het de hoofdstad van deze nieuwe, tot de verbeelding sprekende bouwstijl.

Antwerpen heeft het nooit echt opgepikt. Borgerhout evenmin. Hier en daar kun je toch een gevel vinden die een vleugje zwier meekreeg. De mooiste werden beschermd als monument. Met trots laat ik de Borgerhoutse voorbeelden zien. Vandaag het eerste van de vier, in de Kattenberg.

In 1901 ontwerpt Th. Vermeulen een rij van drie grote panden. Behalve zijn eigen woning op nr. 116, bouwt hij op nr. 118 een tweede huis en op nr. 120 een bureel met werkplaats. In dat laatste grote complex zijn nu lofts en ateliers ondergebracht.
De details tonen de golvende florale motieven, de prachtige materialen en het grote vakmanschap die samen de art nouveau kenmerken.
Let op het prachtige hoogreliëf met de afbeelding van Romulus en Remus, gevoed door de wolvin. Ken uw klassieken.

3 opmerkingen:

Mount Felix zei

En dan hebben we het nog niet over het huis aan de overkant :)
Nee, serieus het is een plezier om er tegenover te wonen en zo'n gevel als uitzicht te hebben, ook aan de binnenzijde is nr. 120 echt bijzonder. Het was een soort van showroom aan verschillende stijlen, en is nog mooi bewaard gebleven.

Mount Felix zei

Vreemd dat je de Cogels Osylei en omstreken niet vernoemd (ok, dit is Berchem), daar staan ook pareltjes qua Art Nouveau.

elise zei

Het rechtse huis op nr. 116 heeft inderdaad een gaaf bewaard eclectisch interieur, met één kamer in pure art nouveaustijl. Een daarmee komt meteen de zwakte van de Antwerpse art nouveau naar boven. De architecten komen niet los van de eclectische aanpak, en plakken eigenlijk art nouveau-ornamentiek op een traditioneel ingedeelde gevel en dito interieur. En dat geldt zelfs voor de woningen in Zurenborg.
Terwijl de grote verdienste van de Brusselse art nouveau juist het losbreken van de traditionele 19de-eeuwse indeling van de woning was.
Maar ja, Antwerpen kan niet in alles het centrum van de wereld zijn...