dinsdag 2 december 2008

Krotbestrijding








In 1958 was de oorlog al een tijdje voorbij, maar in de communicatie richting haar burgers lijkt de gemeente Borgerhout nog altijd oorlogsretoriek te hanteren. Onderstaande tekst gaat over de onteigening en sloop van krotwoningen in de buurten rond de Turnhoutsebaan. Het eigen gelijk wordt zo luid uitgeschreeuwd dat ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat het maatschappelijk draagvlak voor deze projecten niet was zoals de beleidsmakers dat graag hadden gezien. Maar 50 jaar na dato is dat natuurlijk moeilijk om te beoordelen.

"Ook in Borgerhout bestonden nog vele krotten. In de verschillende achterbuurten en gangen woonden nog vele gezinnen of ouderlingen in mensonwaardige toestanden. De beelden hiernaast behoeven geen verder commentaar.

De bestrijding van de krotten werd sinds 5 jaar met ijver aangevat en is op heden bijna geheel opgelost.

Er werden te Borgerhout ongeveer 135 krotten en ongezonde woningen gesloopt. De complexen van de gangen van de Blijde Inkomststraat verdwenen geheel. De St. Antoniusgang van de Hoge Weg werd afgebroken. De krotten van de gang in de Kroonstraat werden gesloten en ontruimd. De krotten van de Stenenbrug werden gesloten en geheel ontruimd. De afbraak van deze laatste ontruimde krotten zal onmiddelijk doorgevoerd worden.

BORGERHOUT heeft deze bestrijding in de hoogst mogelijke sociale geest doorgevoerd, eropgericht om aan de bewoners die deze krotten verlieten een nieuwe, gezonde en moderne huisvesting te bieden.

Met de "Ideale Woning" is een overeenkomst gesloten, waarbij de Gemeente Borgerhout kosteloos een grond aan de Lod. Van Berkenlaan ter beschikking stelde, om aldaar met staatskrediet, ter bestrijding van de krotten, drie moderne appartementsblokken op te richten, tot welke bewoning ieder die een ontruimde krotwoning verliet een absoluut voorkeurrecht kreeg.

IEDER bewoner van een ontruimde krot heeft dit AANBOD gekregen om aan zeer matige prijs een modern appartement in dit groot en prachtig gelegen complex te betrekken.

Onze krotbestrijding was VOLLEDIG AF en had in de eerste plaats een SOCIAAL DOEL."

Uit "Borgerhout 1958", uit de collectie van Gaby Quaeyhaegens

1 opmerking:

Coralin Jans zei

Ongelooflijk dat dit maar 50 jaar geleden is!