vrijdag 9 januari 2009

Pienter pookje

Het districthuis op het Moorkensplein. Ik denk ergens in de jaren 1960, aan de auto's te zien. Niet dat ik daar verstand van heb, van auto's.

Ik herken een oranje Mini-Cooper, een zwarte Mercedes en rechts nog net het kontje van een Daf. De bijnaam van dat laatste wagentje was 'het pientere pookje'.

En zo ontstaat de kop van zo'n stukje.

2 opmerkingen:

Coralin Jans zei

Onze eerste auto was zo'n Dafje en dat zou nu een collectors item zijn, want het hoorde bij de eerste honderd die hier in België reden. Omdat het nog een soort prototype was, werden er regelmatig gratis vernieuwde betere onderdelen in gemonteerd. We hebben daarmee zogenaamd onberijdbare bergpassen in Joegoslavië bedwongen, waarbij we een grote Mercedes en een Citroen achter ons lieten. Lijkt me een plezant anecdote over dat pientere pookje.

Hans H zei

Officieel heet het aandrijvingssysteem "variomatic". De variomatic is een continu variabel transmissiesysteem ontwikkeld in de jaren vijftig door Hub van Doorne van DAF. Het systeem werd in de reclame het 'pientere pookje' genoemd. Je kon er net zo hard achteruit als vooruit mee rijden (in de achteruit kan zelfs een Ferrari de DAF niet verslaan). Dat was ook de inspiratie voor de achteruitrij-races met Dafjes, zoals uitgezonden in de jaren ´70 TV serie Ter Land, Ter Zee en In De Lucht.