dinsdag 17 maart 2009

Architecture parlante (3)




En het woord van de week is CADUCEUS.
Ik dacht in de Turnhoutsebaan nr. 36 eenvoudigweg een eind-19de- of begin-20ste-eeuwse dokterswoning of apotheker te herkennen. Je weet wel: kronkelend slangetje is gelijk aan esculaap is gelijk aan dokter. Tataaa! Klaar.
Neen dus. De opmerkzame lezer heeft het al gezien: een esculaap, gebruikelijke symbool van de geneeskunde, bestaat uit een staf met maar één slangetjes errond. Als er twee slangen aan te pas komen, noemen ze het ding een caduceus (uitspraakadvies kadusejuus).
In de klassieke mythologie is het een attribuut van Hermes, de boodschapper van de goden en de man die te herkennen is aan zijn ronde helm met vleugeltjes. Die helm bungelt bovenop de staf die we hier fotografeerden. Hermes kreeg de staf van Apollo, die er een ruzie mee wou bijleggen. En daarom is het een symbool voor verzoening, vrede, eenheid en evenwicht.
En omdat genezing kan gezien worden als een opnieuw in evenwicht brengen van een in de war gebrachte mens, wordt de caduceus ook wel als een medisch symbool gebruikt.
Waarmee we toch kunnen besluiten dat de mooie, doch stevig verprutste, witte gevel op de Turnhoutsebaan ons wil verklappen dat daar ooit een dokter heeft gewoond.
(Foto Elise Hooft, moeilijk woord en uitleg erbij uit Hall´s iconografisch handboek)

Geen opmerkingen: